Anasayfa > Haberler > Aksiyon Dolu Bir Film: John Wick 4

Aksiyon Dolu Bir Film: John Wick 4

Film İnceleme 1 yıl önce Aksiyon Dolu Bir Film: John Wick 4

İlk filmi 2014 yılında vizyona giren ve o günden beri biz sinema severleri harika aksiyon sahneleriyle kendine hayran bırakan John Wick serisinin 4. filminini izledik. Üçüncü filmde beklentimizden kaynaklı olacak ki biraz hayal kırıklığına uğramıştık anca John Wick 4 gerek aksiyon sahneleri, gerek sinematografisi, gerekse sağlam finaliyle beklentilerimizi aşıp bizi oldukça mutlu etti. Filmin incelmesine geçmeden önce şunu hatırlatmak istiyorum: Bu yazımızda John Wick 4 ve önceki filmlerle alakalı SPOILERLAR olacaktır o yüzden filmi izledikten sonra okumanızı tavsiye ederim. Uyarımızı da yaptığımıza göre filmi izleyenler olarak gelin incelememize geçelim. 

John Wick 3’e kadar hikaye ve senaryo işlenişi bakımında harika işler yapan seri, John Wick 2’yi aşırı beklenti yaratacak şekilde bırakmıştı. John Wick 3’te o beklentiye uygun bir senaryo işlenişi bekleyen bir sinemaseverleri ise tatsız bir sürpriz bekliyordu: John Wick 3 yarattığı beklentiyi hikaye akışıyla çözemediği yerlerde uzun süren dövüş sahneleriyle kapatmaya çalışmıştı ve bu da bizleri az da olsa hayal kırıklığına uratmıştı. Bu yüzden John Wick 3’ün sonu ne kadar merak uyandırıcı şekilde bitse de John Wick 4’ün hikayesine olan inancımız birazcık kırılmıştı. Ama John Wick 4 bu seriyi neden çok sevdiğimizi bize tekrar hatırlattı. 

John Wick 4 açılış sekansı olarak bizi direkt aksiyonun ortasına atıyor. Üçüncü filmin sonunda Wick abimizin Continental’in çatısında Winston tarafından vurularak çatıdan aşağıya düştüğünü görmüştük. Dördüncü film ise karakterin iyileşme safhasını anlatmayı geçip direkt iyileştiği ve antrenman yaptığı yerden başlıyor. Bu tercih, saf aksiyon izlemek için sinemaya gidenler için güzel bir seçim olmuş. Çünkü artık 3 filmdir John Wick karakterinin nasıl olsa bir şekilde iyileşeceğini hepimizin adımız kadar iyi biliyoruz. Başka serilerde olsa eksiklik olarak göreceğimiz bu durum bu seri için doğru bir karar olmuş. 



Bu sekanstan sonra kendimizi bir anda aksiyon ve kovalamacanın içinde buluyoruz. Üzerine konulan ödülün 18 milyon dolar olmasıyla birlikte kendisinin peşine düşen kelle avcılarının sayısı da bir hayli artmış tabi. John Wick ise bu olaydan kurtulup artık özgürlüğüne kavuşmak istiyor. Wick abi bir yanda kendisini öldürmek isteyen figüran kelle avcılarıyla uğraşadursun, öteki tarafta Yüksek Şura’nın tüm yetkilerini elinde tutan Marquis karakteri New York’taki Continental’i yıktırıyor. Neden peki? Ee geçen filmde Continental’e karşı savaş açtılar ya. Tabi John Wick’i de korudular o sırada. Ne yapsaydı adamlar çiçek gönderip tebrik mi etselerdi? Boydan boya patlatıyolar binayı. Marquis ayaküstü, Charon’ı da öldürüyor. Winston’ın tepesi atıyor tabi. Charon karakterini canlandıran Lance Reddick 17 Mart’ta hayata gözlerini yummuştu. Onu da burdan anmış olalım. Neyse, durum böyle olunca Winston, el mahkum John Wick’e gidiyor. Başka nereye gidecek adam başrol. 

O sırada da John Wick, sanki kendisini bulamayacaklarmış gibi Osaka’daki Continental’e. Continental bu aldığın nefesi bile bilir. Basıyorlar Osaka’daki Continental’i. O sırada Caine ile birebir dövüşe giren Shimazu’ya veda ediyoruz. John Wick baktı böyle olmuyor, her gittiği yerde sevdikleri ölüyor. Yılanın başını kesmek lazım diyerekten Marqius’i düelloya davet ediyor. Şimdi “Sen bize bunları anlattın ama hani inceleyecektin” dediğinizi duyar gibiyim. Bu anlattığım kısım filmin sadece ilk yarısı. Anlatırken çok fazla olay oluyormuş gibi gelmiş olabilir ama olaylar maksimum 13-20 dakika kapluyor. Geriye kalan 1 saatte ise sadece çatışma ve dövüş izliyoruz ve bu da ilk yarıda biraz da olsa sıkılmamıza neden oluyor. 

Ancak ikinci yarıya geçtiğimizde ise olaylar hızlanıyor. Film sevdiğimiz John Wick’e geri dönüyor. Nasıl mı? Bizim John Wick 3’te sevmediğimiz şey dövüş ve çatışma sahnelerinin uzunluğu değildi, anlamsızlığıydı. 25 dakikalık bir kavga izliyorduk ve sonunda hiçbir şey olmuyordu ancak John Wick 4’te bu böyle değil. Evet çatışma sahneleri yine uzun ve çoğu tek plan halinde ancak bu sahnelerin neredeyse hepsi senaryoyu ileriye taşımak için var. Hepsi bir amaca hizmet ediyor. Mesela sondaki 3 stage’lik kovalamaca sahneleri. Adeta oyun sahnesi gibi, Wick karakterimiz sırf öldürmek için adamları öldürmüyor. Kiliseye zamanında varmak için önüne çıkanlardan kurtulmaya çalışıyor. Böyle olunca da sahneyi boşu boşuna uzatmışlar gibi gelmiyor. Ve izlerken sıkılmıyorsunuz. 



Bununla birlikte kareografilere değinmeden geçmek istemiyorum. Her filmde bu kareografi işini hep bir basamak yukarı taşıyorlar. Her şey bozuluyor ama şu dövüş kareografileri asala bozulmuyor. Bu bozulmamaya silahlı askerlerin “Keanu abi bi fotoğraf abi” dercesine John Wick’in üzerine koşması da dahil. Yav elinizde silah var adam 1 metre önünüzde sıksanıza. Gerçi sıkınca da vuramıyorsunuz, siz de haklısınız. Size silah veren senaristin… Neyse, Bu arada Keanu Reeves’e de bir parantez açmamız gerekiyor. Abi sen yine ne icat ettin ya? Nasıl bu aksiyon sahnelerinde bu kadar kusursuz olabilirsin ya? Net gizli tetikçi bu adam. Bize bu kadar akıcı çatışma sahneleri izlettiği için kendisine teşekkür ediyorum. 

Çatışma sahneleri derken, gelin çekimlere değinelim. Bizi adeta çatışmanın içindeymiş gibi hissettirmek için elinden geleni yapıyor bu film. Hele o yukarıdan çekilen bir çatışma sekansı var. Tadından yenmez… Biz senden razıyız John Wick 4. Bu çekim açılarının güzelliği sadece aksiyon sahneleriyle de kalmıyor. Filmin her sahnesi adeta birer portre gibi. İnanılmaz çekim açılarıyla bize müthiş bir görsel şölen sunuyor. Bize de arkamıza yaslanıp bu şölenden zevk almak kalıyor. Aynı ilk 2 filmde de olduğu gibi, ama bu sefer bir şeyler farklı… Garip bir şey oluyor. John Wick ölüyor. Evet ölüyor. Yani en öldüğünü gösterdiler, mezarını gösterdiler, cenazesini gösterdiler. Ama gömüldüğünü görmedik tabi. John Wick o kadar para kazandırırken bitirecek halleri de yok. Ama sonu çok güzeldi, Wick özgürlüğüne kavuşunca öldü. Metafor olarak da güzel. Eee o zaman? Valla benim bile kafam karıştı. İyisi mi siz filmi izleyin. Kesinlikle pişman olmayacaksınız. 

Son olarak, seriye olan heyecanımız tekrar arşa çıkaran John Wick 4 filmine bizim puanımız 7.8/10.

 


Yorumlar (0)