Anasayfa > Haberler > Yıkıcı Bir Final: Succession 4. Sezon İnceleme

Yıkıcı Bir Final: Succession 4. Sezon İnceleme

Dizi İnceleme 10 ay önce Yıkıcı Bir Final: Succession 4. Sezon İnceleme

İlk defa 2018 senesinde HBO Max platformu üzerinde yayın hayatına başlayan Succession dizisi, zaman geçtikçe yavaş fakat emin adımlarla hayran kitlesini büyük bir boyuta ulaştırmayı başarmıştı.  Genç yaşlarda dişini tırnağına takarak sıfırdan Waystar isimli bir medya şirketi kuran ve bu şirketi bir imparatorluğa dönüştüren Logan Roy ve ailesini işleyen Succession dizisi, milyarlarca dolarlık bu şirketin başına geçmek için birbirleriyle yarışan aile bireylerini konu almakta; bu insanlar abi-kardeş ve baba-evlat olsa bile.

İlk üç sezonuyla izleyiciye farklı ve gerçekçi bir hikaye anlatan dizi, hayranları kendine bağlamış ve çok başarılı bir iş çıkarmıştı. 3. sezona kadar, kardeşler kendi aralarında yarışması ve şirketin başına geçebilmek için birbirlerini arkalarından bıçaklanmıştı. 3. sezonun sonunda ise, kardeşlerin beklemediği bir şey olmuştu; babaları, tüm kardeşlere ihanet ederek şirketi satma yoluna girmişti. Hayatları ve amaçları bu şirket üzerine kurulu olan kardeşler, bu kararın ardından yıkılmış ve silahsız kalmışlardı. Bu savunmasızlık ve zayıflık ise onları bir araya getirmiş ve işbirliği yapmaya zorlamıştı. Böylece final sezonu olan 4. sezonun hikayesi hazırlanmış ve kardeşlerin babalarına karşı mücadele verdiği 4. sezon başlamıştı.

Bu kısımdan itibaren 4. sezon hakkında spoiler bulunmaktadır!

Kardeşlerin birlikte çalışmaya başlayarak, babalarının ihanetine karşı mücadele ederek başlayan 4. sezon, hiç hız kesmeden devam etmeye başlamıştı. İlk üç bölüm boyunca kardeşlerin şüpheli işbirliğini izleyerek ne olacağını merak etmiştim. Kafamda; "Acaba gerçekten birlik mi oldular?"  "Acaba şimdi kim kime ihanet edecek?" gibi sorular canlanmaya başlamıştı. Ta ki 3. bölüme kadar. Dostlar, dizinin 4. sezonu tam anlamıyla yıkıcı bir trajediydi. Yanlış anlamayın, dizi kötü ve başarısız olduğu için yıkıcı değildi. Dizi o kadar iyiydi ki, 3 sezon boyunca inşaa ettiği o harika hikayesini müthiş bir şekilde finale erdirmeyi başarmıştı. Hem de yıkıcı bir finale. Bölümler boyunca sevdiğiniz ve bağ kurduğunuz karakterlerin yıkılışını izlemek sizlere büyük bir acı ve duygu hissetmenin verdiği zevki veriyor. 

Bana göre 4. sezon tam anlamıyla örnek bir final sezondu. Succession, diğer dizilerin aksine, olayların iç içe geçip son dakikada basit ve öngörülebilir bir final sezonu yapmamış. Bunun yerine 3 sezon boyunca ilmek ilmek bir hikaye örüp, final sezonunda ise o ördüğü hikayeyi yavaş yavaş parçalara ayırarak sizi şok etmeyi başarmış. Bana göre dizinin final sezonu içerisinde 2 büyük ve pek çok küçük şoke edici olay bulunmakta. Bu 2 büyük olaydan biri 3. diğeri ise final bölümü olan 10. bölümde bulunmakta. Bu iki büyük olay, hem içlerinde bulundukları bölümleri, hem de tüm diziyi mükemmel derecede etkilemekte; Logan Roy'un ölümü ve şirketin yeni CEO'su.

3. bölüm; Ne bölümdü ama... IMDB'den 10 puan alan ve aldığı bu gerçek dışı puanı sıradışı bir şekilde hak eden bir bölüm. İlk üç bölüm boyunca kardeşlerin babalarına karşı verdiği savaşı bitiren bölüm. "Bir daha asla babamla barışmam" "Babanızı yenicez ve üstünü çiğneyerek geçicez" diyen kardeşlerin sözlerini doğru çıkartan o bölüm. Kardeşlerin, en büyük rakiplerine karşı kazandığı fakat babalarına karşı kaybettiği o bölüm; bir devin çöküşü... 3. bölüm bana göre başlı başına bir başyapıt olabilir. Bölüme, kardeşlerin kazanma hırsına ortak olarak başlayıp, bölüm boyunca duygu değişimleri yaşayarak, bölümün sonunda yıkıldığınız bir başyapıt. Babalarına karşı olan hırsları yüzünden, yenmeye çalıştığı adamın babaları olduğunu unutan kardeşlerin, babalarını kaybettikten sonra yaşadıkları duygu değişimleri mükemmeldi. Dizi, hikaye ve oyunculuklar o kadar üst seviyedeydi ki, adeta bir dizi değil de bir belgesel izliyormuş gibi hissediyorsunuz. Bölüm boyunca babalarının ölümünü öğrenip, bu ölüme farklı farklı tepkiler veren kardeşlerin acılarına ortak oluyorsunuz. Bölümün sonunda ise o kardeşlerle birlikte, o acımasız gerçekle baş başa kalıyorsunuz; Baba Logan Roy'un ölümü.



Dizinin en büyük karakterlerinden biri olan Logan Roy, ilk 3 sezonun hikayesinin ana sebebiydi. Çocukların babalarına yalakalık yapmasının, şirketin başına geçmek için hain planlar hazırlamasının ve birbirlerini sırtlarından bıçaklamalarının ana sebebi, babaları Logan Roy'du. Bu sebeple Logan'ın ölümü, hem diziyi izleyen sizi, hem de kardeşlerin her birini boşluğa sürükledi. Çocuklar babalarının acısını çekip, hayatları boyunca yaşam motivasyonu olan o büyük rakibi kaybetmenin varoluşsal yokuluşu içerisinde acılarını dinlerken, sizlerde onlara eşlik ediyorsunuz. Kendi kendinize "Acaba şimdi ne olacak? babaları öldü? şirketin başına kim geçecek?" gibi sorular sorarken, yavaş yavaş hikayenin sonuna geldiğinizi hissediyorsunuz.

Logan Roy'un ölümünün ardından ise, izleyici olarak beklediğiniz şey oluyor; Kardeşler yine birbirlerine düşüyor. Az öncesine kadar babalarının cenazesinde baş başa ağlayan karakterler,  ertesi gün birbirlerini sırtlarından bıçaklamak plan kurmaya başlıyor. Aile ve kardeş kavramlarının anlamlarını hayatları boyunca bilmeyen karakterlerimiz, hayatları boyunca kendilerini ayakta tutan kazanma arzusuyla birbirlerine ihanet ediyorlar. Ta ki final bölümüne kadar. Kardeşler birbirlerine ihanet ederek başa geçmek için savaşırken, siz; "Acaba kim kazanacak?" diye düşünüyorsunuz. En son bölüme geldiğinizde ise hiç beklemediğiniz bir şey oluyor; hepsi kaybediyor. Kardeşler birbirleriyle savaşmakla o kadar meşgul oluyor ki, hiç önemsemedikleri dış bir tehlike onları mahvediyor. Kardeşler birbirlerini yiyip bitirirken, ailenin damadı olan Tom karakteri, Waystar şirketinin CEO'su oluyor. Bu olayın ardından ise tüm kardeşler mental açıdan yıkılırken, sizlerde onlarla birlikte yıkılıp gidiyorsunuz. 

Kardeşlerin mental açıdan çökmesinin sebebi ne para ne de şirkette ki konumları. Kardeşlerin mental açıdan çökmesinin sebebi, hayatları boyunca saçma sapan bir statü için birbirleriyle savaşmaları ve birbirlerine kapanmayacak yaralar açması. Tüm bu savaşın sonunda işe hepsinin kaybetmesi. Bu mağlubiyetin sonunda ise kardeşlerin hayatlarını adadığı bu amaç son bulmakta ve kardeşler hayatlarının değerinin kalmadığını hissetmekte. Tüm bunlar olurken de sizlerde karakterlerin duygularını paylaşıp acılarını hissetmektesiniz.

Dostlar. Succession dizisini ilk bölümünden son bölümüne kadar planlı yazılmış ve profesyonel bir şekilde çekilmiş bir yapım olarak görüyorum. Sizleri ilk bölümüyle içine çekerek hikayeyi hissetmenizi ve benimsemenizi sağlayan, son bölümüyle ise bu hikayeyi yıkıcı ve harika bir şekilde sonlandıran Succession'ı izlemediyseniz kesinlikle izlemenizi, izlediyseniz ise sevdiklerinize izletmeniz gerektiğini düşünüyorum.


Yorumlar (0)