Anasayfa > Haberler > Tekrar Eden Serüven: Shang-Chi

Tekrar Eden Serüven: Shang-Chi

Film İnceleme 3 yıl önce Tekrar Eden Serüven: Shang-Chi

Bu senenin başında duyurulan ve geçtiğimiz günlerde ülkemizde dahil olmak üzere tüm dünya da izleyiciler ile buluşan Shing-Chi filmi izleyen pek çok marvel fanı tarafından beğenildi. "Film bir Marvel filmi olarak nasıldı?"  , "Normal bir film olarak iyi miydi?" ve "İzlemeye değer mi?" gibi soruları yanıtlamak içinde, sizlerle birlikte filmi irdeleyeceğimiz film incelemesine geçmek isterim.

Filmin incelemesine geçmeden önce bir iki konuya açıklık getirmenin daha güzel olacağını düşünüyorum. Bu konulardan biri ise Shing-Chi karakterinin kim olduğu. Klasik bir Marvel kahramanı olan Shing-Chi'yi özetlemem gerekirse, kendisinin doğu dövüş sanatlarında ustalaşan ve katil olarak yetiştirilmiş bir kahraman olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Shing-Chi filminin ise, bu kahramanın origin hikâyesini biz izleyicilere anlatmak ve tabiki devasa bir sektör olan Çin sinemasına açılmak için çekildiği çok bariz. Bu sebepten mütevellit filmde doğu dövüş sanatlarından, doğu kültüründen ve doğu mitlerinden fazla yararlanılmış. Günümüz sinemasının kalbi genellikle Batı'da attığı için, filmlerde doğu kültürüne ait mit ve efsanelere çok az denk geliyoruz. Bu filmde ise bu tarz öğeleri fazla görmenin sadece Doğu'lu izleyicileri değil, benide mutlu ettiğini eklemeliyim.

Şimdi Shing-Chi filminin neleri iyi, neleri kötü yaptığına ve neleri daha iyi yapabileceğine değinmeye başlayabiliriz. İnceleme esnasında spoiler vermemeye çalışacağımı şimdiden belirterek sizlerin yüreğine su dökmek isterim. Ben Shing-Chi filmini, diğer Marvel filmleri ile kıyasladığım zaman beğendim. Bir Marvel filmine göre oldukça iyi dövüş sahneleri ve iyi karakterler içeren bu filmin, -Tekrar belirtiyorum- Marvel düzeyine göre iyi bir film olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Fakat Marvel kalıbından çıkarak bu filme sıradan bir izleyici gözüyle baktığımda, Shing-Chi filminin bir sinema filmi olarak iyi olduğunu düşünmüyorum. Yazımın ilerleyen kısımlarında da değineceğim üzere filmde pek çok marvel klişesi bulunmakta. Bu film ise bu klişe Marvel formülünü alarak, iyi bir şekilde kullanmayı başarmış. 

Shang-Chi incelemesi ilk resim...


Peki ya nedir bu klasik Marvel formülü? Aslında hepinizin tahmin edebileceği üzere oldukça basit. Kahramanın kahraman olmadan önce ki hayatını, kahramanın başına onu kahraman yapacak bir olayın gelmesini ve en sonunda da filmin kötüsünü yenerek mutlu sonla bitmesini izlediğimiz formül. Bu formül ilk Iron Man filminden bu filme kadar neredeyse tüm Marvel origin karakter filmlerinde işlendi. İyi bir formül mü? Orası tartışılır. Fakat artık kesinlikle klişe olduğu kesin. Ben Shing-Chi filmini izlerken, filmin bu formülü uyguladığını filmin başında farkettim. Bunu farketmem ile filmin sonunu tahmin etmem bir oldu. Kahramanın başına ne geleceği, gelen bu olayların neye sebep olacağı ve filmin sonunun nasıl biteceğini, aynı diğer Marvel filmlerinin çoğunda olduğu gibi aynıydı. Bu sebepten mütevellit, ben daha önce tekrarını 20 kere izlediğim bu filmi izlerken ne yazık ki ufacık bir ters köşe veya "Vay be" diyebileceğim bir şey yaşamadım. Bunlar benim filmi, normal bir sinema filmi olarak değerlendirdiğim zaman beğenmeme sebeplerimden en büyüğüydü. Şimdi gelelim filmin, neden bir Marvel filmine göre güzel olduğuna.

Shing-Chi her ne kadar bu klişeleşmiş formülü işlesede, bu işleyişi güzel karakterler, iyi sayılabilecek bir hikaye ve güzel bir işleyiş ile birleştirdiği için bir Marvel filmi olarak oldukça iyiydi. Ben filmde en fazla dövüş sahnelerini ve atmosferini sevdim. Filmin dövüş sahnelerini, yine bu sene çıkmış olan Nobody filmi ile kıyasladığım zaman, bu sahnelerin Nobody'den daha kötü, fakat diğer Marvel filmlerinden daha iyi olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. Bunun yanı sıra Marvel filmlerinde görmeye alışık olmadığımız doğu dövüş sanatlarının filmde düzgün bir şekilde kullanılması ise beni oldukça mutlu etti. Şimdi gelelim filmde beni fazlaca mutlu eden bir diğer detaya. Filmin atmosferi. Filmin ortalarına doğru karakterlerimiz bazi spoiler mekanlara girmek durumunda bulunuyor. Tamamen doğu kültürüne ve doğanın doğal zenginliklerine göre tasarlanmış bu spoiler mekanlar ise bana fazlaca iyi geldi. Gerek atmosferin oldukça iç açıcı olmuşu, gerek kullanılan renk paletlerinin etkileyiciliği ve gerekse bu sahnelerde kullanılan CGI'ların kalitesi fazlaca güzeldi. Hatta filmin bir yerinde bu sahnelerden okadar çok etkilenmiştim ki, "Oha ne kadar güzel CGI yapmışlar" gibi bir cümle bile kurmuştum. Taki filmin sonuna kadar. Filmin sonu benim için pek çok açıdan hayal kırıklığıydı. Neden böyle hissettiğimi siz okurlara açıklamadan önce, bunu açıklayabilmek için az da olsa spoiler vermem gerektiğini, bu yüzden de sizlere spoiler uyarısı yapmamın daha doğru olacağını belirtmek isterim.

Shang-Chi incelemesi ikinci resim...

Ben Spoiler'dan zevk alırım diyerek okumaya devam ettiğinize göre, bu malum sahneyi açıklamaya başlayabilirim. Filmin sonlarına doğru ana karakterlerimiz, "kötü yaratıkların" hapsedildiği geçidin bulunduğu mistik bir diyara gitmekte. Bu diyar da Chi karakterinin annesinin ataları ve diğer "iyi yaratıklar" bu geçidi korumakta. Fakat Chi'nin babası ise, çeşitli sebeplerden ötürü bu kapıyı açmak için ordusuyla birlikte bu diyada gelmekte. Ben bu kısma kadar filmden gayet mutlu ve ümitliydim. İki tane güçlü ordunun karşılaşması ve savaşacak olmaları bana epik bir sahnenin habercisi gibi gelmişti. Fakat Marvel böyle epik bir sahne yapmak yerine, biz izleyicilere resmen iğrenç CGI'ların olduğu, dikkatli izlendiği zaman bile anlaşılmayan bir sahne izletmeyi tercih etmiş. Bu iki orduyu epik bir şekilde savaştırıp filmi güzel bir şekilde sonuca bağlamak yerine, Godzilla vs Kong filminden fırlamışa benzeyen iki tane dev canavarın karışmasını izletmek tercih edilmiş. Her ne kadar doğu mitlerinde yer alan bu iki canavarı ilk başta beğensem de, filmin ilerleyen kısımlarında nefret ettim. Çünkü bu güzel yaratıklar yeterli bir şekilde gösterilip bırakılmaları gerekirken, filmin final fight'ı olarak önümüze sunulmuş. Hemde iğrenç görsel efektler eşliğinde! Gözlerimi kısıp sinemada dev ekranda filmi dikkatli bir şekilde izlememe rağmen bu sahnelerden hiçbir şey anlayamamak beni üzdü. Çok daha iyi olabilirmiş. Keşke olsaymış, fakat böyle yapılmamış...


Ben Shing-Chi filmini bir Marvel filmi olarak beğendim. Bazı yerlerinde eğlendim, bazı yerlerinde ise "eh, yeter ama artık" dedim. Fakat yinede tüm bunlara rağmen bu filmin, Marvel standartlarına göre güzel olduğunu düşünüyorum. Burada Marvel standartlarının altını çizmek lazım. Çünkü bu filmi bir Marvel fanı olarak izlerseniz zevk alacağınız gibi, sıradan bir filmsever olarak izlediğinizde de beğenmeyebilirsiniz. Diğer Marvel filmlerinde uygulanan formülün aynısını farklı bir şekilde uygulayan bu film, bize diğer Marvel filmlerinde olmayan bir şey vaat etmiyor. Eğer Marvel ve süper kahraman filmlerini seviyorsanız size Shing-Chi filmini tavsiye ederim. Fakat bu konular size hitap etmiyorsa, bu filmi izlemeseniz bile bir şey kaybetmeyeceğinizi de belirtmek isterim.

Shang-Chi inceleme puanlaması...


Yorumlar (0)