Anasayfa > Haberler > Standart Kalitede Bir Pixar Filmi: Luca

Standart Kalitede Bir Pixar Filmi: Luca

Film 3 yıl önce Standart Kalitede Bir Pixar Filmi: Luca

Geçtiğimiz günlerde, Disney+ platformunun olduğu ülkelerde Disney+'ta, olmayan ülkelerde ise sinemalarda vizyona giren Luca filmi, izleyiciler ile buluştu. Maalesef Disney+ platformunun hâlâ Türkiye'ye gelmemesinden mütevellit, Luca filmi ülkemizde sadece sinemalarda yayınlandı. İyiki de böyle olmuş çünkü harika animasyonlara ve renklere sahip olan bu filmi küçük ekranda izlemek, filmin vaat ettiği zevklerin çoğundan vazgeçmek olurdu. 

 

Her sene en az bir animasyon filmi çıkartan ve çıkardığı her animasyon filmi ile de seneye damga vurmayı başaran Pixar animasyonlarını hepimiz biliriz. Up'tan Well-E'ye, Cars'tan Toy Story'ye kadar çocukluğumuza neşe katan filmler çeken Pixar'ın, animasyon filmleri konusunda işinin ehli olduğunu söylesek kesinlikle yalan olmaz. Hem çocuklara hitap edip onları eğlendiren, hemde yetişkinlere hitap ederek duygusal dakikalar yaşatmayı başaran Pixar'ın bu sene çıkardığı Luca filmi ise, geçtiğimiz günlerde izleyiciler ile buluştu. Dilerseniz gelin spoiler'sız bir şekilde Luca filminde nelerin iyi, nelerin ise kötü olduğunu konuşarak aklınızda bu film ile alakalı bazı temel fikirler oluşturmaya başlayalım.

Luca inceleme

Filmin neleri iyi yaptığını konuşmadan önce filmin konusunu kısa bir şekilde özetlemek daha yerinde bir karar olur. Luca filmi, denizin altında aynı insanlara gibi yaşayan bir deniz canlısına, denizin üstünde ise normal bir insana dönüşen yaratıklardan biri olan Luca'yı konu almakta. Ufak yaşlarda ki Luca dünyayı ve insanlığı ne kadar merak etse de, ailesi onun yüzeye çıkmasına izin vermez. Fakat Luca en nihayetinde yüzeye çıkar ve karşısında ki bu yepyeni dünya da yepyeni maceralara atılmaya başlar.

 

Filmin konusunu da anlattığımıza göre Luca filmi hakkındaki düşüncelerimi sizlere aktarmaya başlayabilirim. Her şeyden önce şunu söylemeliyim ki; Ben Luca filmini beğendim. Gerek bana yaşattığı eğlenceli dakikalar, gerekse sunduğu harika animasyon ve renkler ile Luca filmini izlerken fazlaca zevk aldım. Yer yer sıkılmadım desem yalan söylemiş olurum. Fakat bu filmin artılarının eksilerine ağır bastığı gerçeğini değiştirmez. Peki nedir bu artılar?

 

Luca filminde benim en çok hoşuma giden detay filmin renkleri ve animasyonları oldu. Karakterlerin suratlarında ki en ince detayı bile görüp, onların hissettiği duyguları hissedebileceğimiz animasyonlar gerçekten şahane duruyordu. Bunun dışında filmin geçtiği mekan olan İtalya'nın renkleri ise kusursuza yakın yansıtılmış. Filmin mekan tasarımları ise, yapıtın ruhu ile okadar uyumlu olmuş ki, izlerken hayran kaldım. Bunun dışında filmin müzikleri  ve karakterlerin dublajları ortalama seviyedeydi. Bir Pixar filmi olarak Luca'dan daha güzel müzikler beklerdim. Fakat filmde ki müzikler kötü olmamakla birlikte fazla iyi de sayılmazdı. 

Animasyon filmleri

Şimdi gelelim filmin konusuna ve işleyişine. Bir filmin iyi olup olmamasını genellikle filmin senaryosu ve işlenişi belirler. Bazen çok güzel senaryolar iğrenç işlendiği için heba olur. Bazen ise harika işlenişe sahip olan yapıtlar, senaryoları kötü olduğu için harcanır. Bir yapıtın iyi olabilmesi için hem senaryosunun hemde işlenişinin belirli bir düzeyin üstünde olması gerekir. Pixar filmlerinin çoğunun iyi olmasının sebebi ise, bu iki alanda da başarılı olabilmeleridir. Luca filminde de keza yine bu geçerli. Bana azıcık Coco filmini anımsatan senaryo daha güzel olabilirmiş. Fakat yinede herşeye rağmen iyiydi. Film için yazılan karakterler ise yine aynı şekilde güzel karakterlerdi. Hem senaryo hemde karakterler sıradışı değillerdi. Daha önce benzerlerini gördüğümüz türde olan senaryo ve karakterler ne kadar sıradışı olmasalar da, bu onların iyi olmadığı anlamına gelmez. İşleniş konusuna gelirsek ise, çocuklara da hitap etmeleri gerektiğinden mütevellit Luca filmi gayet sade ve akıcı bir işlenişe sahipti. Bir yetişkin olarak filmin bazı yerlerinin gereksiz uzun tutulduğunu düşünüyorum. Fakat bu filmi bir çocuğun da izleyip eğlenmesi gerektiğini göz önünde bulundurunca, filmin tam olması gibi olduğunu anlayabiliyorum. Filmde bazı yerler gerçekten duygusaldı. Bazı yerler ise gerçekten komikti. Tüm bunlar ise ortalama bir izleyici olan beni oldukça mutlu etti.

 

İyisiyle kötüsüyle ben Luca filmini beğendim. Bir Toy Story değil. Bir Cars veya bir Up'ta değil. Ama standart kalitede bir Pixar filmi. Luca, bem yetişkinlere hemde çocuklara hitap ederek izleyen her kesime iyi vakit geçirmeyi başaran bir film olmuş. Eğer güzel vakit geçirmek ve harika manzaralar eşliğinde tatlı bir hikaye izlemek istiyorsanız Luca'nın tam size göre olduğunu söyleyebilirim.

Pixar animasyonları


Yorumlar (0)