Anasayfa > Haberler > Şampiyonların Hikayesine Yakından Bak: Arcane

Şampiyonların Hikayesine Yakından Bak: Arcane

Anime 3 yıl önce Şampiyonların Hikayesine Yakından Bak: Arcane

Hikayesi güzel başarılı oyunların sinema dünyasına taşındığında izlemesi oldukça keyifli kaliteli yapımlar ortaya çıktığına birçok kez şahit olmuştuk. Bunlara en güzel örneklerden birisi The Witcher gösterilebilir. Peki ya hikayesi daha derin ve geniş olan League of Legends’e ait bir yapım yapılsaydı nasıl olurdu?

Uzun zaman interneti kasıp kavuran Dota oyunundan sonra Riot’un geliştirdiği League of Legends birçok oyuncuyu kendisine çekmeyi başarmıştı. Uzun yıllar başarısını devam ettiren oyun turnuvalar ve şampiyonalar ile e-spor’un başlıca oyunlarından birisi olmayı başardı. Bu başarıyı gören Netflix yapımcıları, her karakterinin harika hikayesi olan oyunu sinema dünyasına taşımaya karar verdi. Ancak bunu The Witcher’da olduğu gibi aktörlerle değil de animasyon olarak hazırlamayı tercih etti. Bu proje oyuncular için şok etkisi yaratan bir haberdi. Çünkü yıllardır oynadıkları karakterlerin hikayelerini çok beğeniyorlar ve böyle bir proje için heyecanla bekliyorlardı. Bu arada belitmek gerekirse Riot zaman zaman bu karakterlere ait sinematikler yayınlıyordu ama bu hem çok kısa hem de istenildiği kadar detaylı değildi. Yine de bu sinematik videolar oldukça beğeniliyordu.

Bilmeyenler ve daha önce oyunu hiç oynamayanlar için olayı şöyle özetleyebiliriz. Oyunda yüzden farklı karakter var ve bu karakterlerin her birinin kendine özel hikayeleri var. Yeri geldiğinde bu karakterler birbirinin hikayesini etkiliyor. Oyunun bu yönden oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Hikayede düşman olan karakterler oyun içerisinde rakip takımlarda olunca özel replikler devreye giriyor ve birbiri ile konuşuyorlar. İşte bu durumdan dolayı da oyuncular oldukça heyecanlanıyorlar ve karakterlerin hayali dünyasına dalıp gidiyorlar. Bu noktada işe Netflix ve Riot’un ortak yapımı olan “Arcane” animasyonu devreye giriyor.

Arcane animasyon için görsel


Dokuz bölümden oluşan animasyon dizisi için çalışmalar başladı ve sonunda Netflix üzerinde yayınlanacağı tarihe geldik. Yapımcı firma animasyon dizisinin bölümleri için farklı bir taktik izlemiş. Her biri üç bölümden oluşan üç farklı kısım olarak yayınlamayı tercih etmişler. İlk üç bölümün içerildiği birinci kısım 7 Kasım tarihinde yayınlandı. Diğer altı bölümün yayınlanacağı ikinci ve üçüncü kısım ise 13-20 Kasım tarihlerinde yayınlanacak. Ancak şunu söylemek gerekirse beklediğimden daha iyi bir yapım olmuş. Bu beklentilerimin düşük olduğu anlamına gelmiyor aksine beklentilerim yüksekti ve bu yapımla beklentilerimin daha üstünde bir dizi izledim. Peki nasıldı?

Arcane, Vi ve Jinx çatışmasının üzerinden işleyen bir hikayeyi bizlere sunuyor. Araya sıkıştırmak gerekirse ilk sezonun beğenilmesi ikinci sezonu getirir mi? Yoksa bu kadar yeter diye kestirilip atılır mı bilemiyorum. Ancak umarım ilk sezonun başarısını ve izleyicilerin heyecanını görerek bu yapımı devam ettirirler. Devam edelim o zaman. Hikaye Vi ve Jinx’in üzerinde durmasına rağmen bir çok oyun karakterinin hikayesi eş zamanlı olarak işleniyor. Hikaye Piltover şehri ve koridor olarak adlandırılan (Zaun) arasında geçiyor.Vi ve Jinx bu iki bölge arasında geçen sınıfsal çatışmanın ortasında kalıyor. İlk üç bölüm ise Vi ve Jinx’in geçmişini ve şu anda oldukları konuma nasıl geldiklerini anlatıyor. Aslında hikayeye League of Legends’in sitesinden ulaşabilirsiniz. Bu dizi sadece bu hikayeyi animasyona dönüştürüyor. Yani sonrasında neler olacağını biliyoruz. Burada önemli olan şeyler ise animasyonun seslendirmesi, kalitesi ve hikayeyi işleyişleri oluyor.

Çok fazla müziğin kullanıldığı harika sahneler maalesef çok fazla yok. -Aslında bunu söylemek için henüz erken- Ancak yıllardır League of Legends sinematiği izleyen kitle genellikle karakterlerin harika müzikler eşliğinde sunulmasıyla heyecandan yerinde duramıyordu. Örnek vermek gerekirse Legends Never Die, Awaken ve Warriors kısa bir süre içerisinde tekrar tekrar izlene izlene yüz milyonlarca izlenme kazandı. -Bu arada bu yazıyı yazarken hepsini tekrar izledim- Bu noktada son bölümün finali hariç böyle bir sahne ile karşılaştığım söylenemez ama umudumu da kaybetmiş değilim. Diziyi Türkçe dublajlı olarak izlemedim bu yüzden Türkçe seslendirmesi hakkında yorum yapamayacağım ama orijinal seslendirmesini oldukça başarılı buldum. Oyundaki karakterleri seslendiren sanatçılar dizide de seslendirmiyor ancak birbirine oldukça yakın ses tonları olduğunu söyleyebilirim.

Arcane animasyon için görseli...


Animasyonların hazırlanması ilk başta biraz tuhaf görünse de sonrasında alışabildiğim başarılı bir tarzdaydı. Özellikle diziyi izlerken oyundan bir çok unsuru çevrede izlemek hoşuma gitti. Bunlara örnek olarak eşyalar ve orman yaratıklarını örnek gösterebilirim. Bu animasyonu daha dikkatli izlemenize sebep oluyor. Çevre unsurları ve konuşmalar sizler için daha önemli oluyor. Ancak oyunu oynamayan insanlar için çevre unsurları veya bir eşya görmeleri o kadar önemli olmaz diye düşünüyorum. Burada aslında animasyon dizisinin bir başarısı daha var denebilir. Çünkü bu çevresel unsurlar ve eşyalar oyunu oynayanlar için bir değere sahip olsa da hikayeyi etkileyecek bir özellikte değiller. Yani oyunu oynamasanız da çevrede gördüğünüz bir eşyayı veya bir yaratığı bilmemeniz sizler için bir sorun yaratmıyor.

Hikayenin zaten başarılı olduğunu söylemiştim. İlerleyen bölümlerde oyundaki başka karakterlerin de dizide görüneceğini düşünüyorum. Şu an için herhangi bir sorun görmedim ve izlerken oldukça da keyif aldım. Burada izlemek isteyen ama kararsız kalanlara diziyi şiddetle önermekten başka bir şey yapamam çünkü oldukça başarılı bir yapım olmuş. Bu yapımdaki tek problemse seyircilerin animasyon izlemeyi sevip sevmemesi..


Yorumlar (0)