Anasayfa > Haberler > Rambo Süper Kahraman Olmuş! İnceleme: Samaritan

Rambo Süper Kahraman Olmuş! İnceleme: Samaritan

Film İnceleme 2 yıl önce Rambo Süper Kahraman Olmuş! İnceleme: Samaritan

Az önce başrolünde Sylvester Stallone’nin olduğu Samaritan’ı izledim ve hemen gözlerimi suyla yıkamaya gittim. Hayatta süreklli kötülüklerle karşılaşırsınız ve dersiniz ki “Daha kötüsü olamaz”. İşte Samaritan, kötünün kötüsü olmuş bir film…Peki, neden?

Öncelikle filmin o kadar kötü olmasındaki ana unsurların aslında düşündüğünüzden daha farklı olduğunu açıklamam gerekiyor. Bu filmi izleyince Lord of the Rings: The Rings of Power dizisi için endişeleniyorum. Bu filmde gördüğüm kadarıyla bu insanlar film yapmayı bilmiyor. Bu insanlara güvenerek Lord of the Rings evrenini çöpe atmış olabiliriz. Çünkü bu film tam bir facia. Bu filmi izledikten sonra “Bu adamlar film yapmayı bilmiyor mu?” diye düşündüm. İçler acısı filmi derinlemesine inceleyelim bakalım.

Uzun yıllar tek adam olarak her türlü cephede savaşmıl olan Sylvester Stallone, “Ben neden bir süper kahraman olmuyorum. Son günlerde çok gündemde” diye düşünmüş ve ortaya Samaritan’ı çıkarmış. Ama bilmediği bazı sorunlar var. İlki; sen zaten yıllardır kahramanlık yapıyorsun. Rocky, Rambo, The Expendies gibi birçok filmde tek başına ordular yok ettin veya dövmediğin adam kalmadı. Neden 76 yaşında süper kahraman filmi yapmaya kalkıyorsun. Senin yaşındakiler günde 20 metre yürüyünce spor yaptım diyor ama sen kalkıp süper kahraman filmi çekmeye çalışıyorsun. Tabi durum bu olunca ortaya çıkan film de kötü oluyor. Bir soru sormak istiyorum. Hadi bu adam 76 yaşında diye çok yüksek bir şey beklemiyoruz ama bu filmi çeken yönetmen, sesleri ayarlayan ses efekti uzmanları, CGI yapan firmalar; bu sizin ilk işiniz sanırım. Hatta eğitim almadan deneme yanılma yöntemi ile yaptınız galiba. Çünkü gördüklerimi en kötü filmlerde bile görmedim. 

Filmi orijinal dilinde izledim. Türkçe dublaj değil. Duyduğum ses ile oyuncunun ağız haraketleri uyuşmuyor. Sadece beş sahnede bu dikkatimi çekti ve çok rahatsız etti. Türkçe dublaj izlesem anlayacam. Bu adam ingilizce konuşuyor diğeri türkçe seslendiriyor. Değil kelimeler harfler bile uyuşmuyor bu gayet normal. Ama adamlar kendi ana dillerine dublaj yapamamışlar. Bu rezilliktir. 



Filmin konusunu söylemiyorum zaten. Karakterler yapmacık, oyuncular doğru seçilmemiş, ayrıca hikaye asla sizi içine çekemiyor. Bir buçuk saat sonra bile hâla kendinizi senaryoya ait hissedemiyorsunuz. Bir şeyler oluyor ama neden oluyor belirli değil. Samaritan ve Nemesis arasında bir kavga olmuş ondan sonra toplumun yozlaşlaşmış gibi bir konusu vardı. Edwin diye bir karakterimiz var ki Pilou Asbæk’i bu role asla yakıştıramadım; amacının ne olduğunu anlamak çok zor. Ayrıca Sam karakteri bu filmde neden var? Ne işe yarıyor veya izleyiciye ne sunuyor? Hiçbir şey. 


Senaryo kötü, ses kötü, kurgu kötü… Daha ne kötü olabilir ki dediğiniz anda CGI aklınıza geliyor. Ya bu filmde CGI’ın sadece bir yerde olması gerektiğini düşünüyorum o da Sylvester Stallone’un gençliği için yapılmalıydı. Ancak filmde gereksiz birçok sahnede CGI görüyoruz. Karakterin çatıya merdivenle çıktığı sahnede neden CGI kullanılır? Bir sahne var ve bu sahneyi anlatmam lazım. Nemesis ve Samaritan savaşıyorlar. Samaritan ateşlerin arasına düşmek üzere ve Nemesis de ona yardım etmeye çalışıyor. Daha sonra samartian’ın maskesi Nemesis’in elinde kalıyor ve Samaritan ateşlere düşüyor. Bu sahnede 3-4 saniyeliğine yüzü görünüyor ve o da ne! Samaritan’ın yüzü CGI ile konulmaya çalışılmış ama suratı kafaya uyduramamışlar. Adamın suratı yerleştirilmek istenen kafanın yarısını kaplıyor ve bu CGI yerinden oynuyor. Daha kötü çok az şey gördüm. Özellikle Amazon’un orijinal içeriklerinden olan bir yapımda bunu görmek büyük hayal kırıklıklarına sebep oldu. Ne de olsa bu firma Lord of the Rings’in dizisini yapıyor. Bir yılda yaptığı film böyle ise Lord of the Rings dizisine 5 yıl zaman ayırması gayet normal.

Bu filme puan verecek olsam 3 ile 4 arasında bir puan verirdim. O da Sylvester Stallone’nin hatırı için...


Yorumlar (0)