Anasayfa > Haberler > Orijinal Oldboy Filminin Yönetmeni Konuştu

Orijinal Oldboy Filminin Yönetmeni Konuştu

Ünlü 10 ay önce Orijinal Oldboy Filminin Yönetmeni Konuştu

Orijinal "Oldboy"un 20. yıldönümü yaklaşırken, 2003 yapımı Güney Kore filminin arkasındaki vizyonun sahibi ünlü yönetmen Park Chan-wook, Spike Lee'nin yönettiği 2013 yapımı Amerikan Remake’i hakkında konuştu. Bir Japon mangasından uyarlanan filmin hikayesi, 15 yıl boyunca hapiste tutulan bir adamın özgürlüğüne kavuştuktan sonra intikam arayışını konu alıyor. Orijinal film eleştirmenlerden övgüler alırken, Park'ın Remake üzerine yaptığı yorumlar özgün sanat ve yeniden yorumlama arasına birinci ağızdan bir bakış açısı sunuyor.

Park Chan-wook'un sinema başyapıtı "Oldboy" gösterime girdiğinde izleyicilerde derin bir yankı uyandırdı ve %82'lik etkileyici Rotten Tomatoes puanının da gösterdiği gibi birçok sinemaseverden övgü dolu dönüşler aldı. Quentin Tarantino gibi sektörün önde gelen isimleri tarafından övülen film, ilk olarak Will Smith'in başrolde olduğu bir Remake düşünen Steven Spielberg'in dikkatini çekti. Nihayetinde, Park'ın eserini yeniden yorumlama görevini üstlenen Spike Lee oldu ve Josh Brolin başrolü üstlendi.

Orijinal film 4K sinemalarda yeniden gösterime girmeye hazırlanırken, Park'ın Lee'nin uyarlaması hakkındaki düşünceleri bize kayda değer bir bakış açısı sunuyor. Yönetmen, Lee'ye büyük bir onur ve saygı duyduğunu ifade ederek, Lee'nin kendi çalışmaları üzerindeki etkisini kabul etti. Ancak Park, kendi yazdığı bir hikayenin yeni bir biçim almasını izlerken tatsız bir duygu yaşadığını itiraf etti. Bu duyguyu tanıdık ama değişmiş bir yüzle karşılaşmaya benzeten Park, yansımaların eşit ölçüde çarpıttığı ve merak uyandırdığı bir lunaparkın aynalar koridorunu deneyimlemiş olanlarda yankılanan bir duygu olduğunu söyledi.

Spike Lee'nin "Oldboy" versiyonu, dümdüz bir remake’ten ziyade bir yeniden yorumlama olduğunu cesurca ortaya koyarken, orijinaline saygı ile yaratıcı yeniliği dengelemek gibi zorlu bir görevle karşı karşıya kaldı. Park'ın 2004'te Cannes Film Festivali'nde Büyük Ödül'ü alan yorumu, kült bir klasik olarak yerini sağlamlaştırdı ve sonraki film yapımcılarını ve hikaye anlatma tekniklerini etkiledi. Lee'nin uyarlaması ise karışık eleştiriler ve %39'luk kötü bir Rotten Tomatoes skoru elde ederek sinema yolculuğunun kapsamlı dokusunda bir dipnot haline geldi.



"Oldboy "un her iki versiyonu da, ikonik tek plan koridor dövüşü sekansı ve kışkırtıcı anlatı kıvrımları da dahil olmak üzere ortak unsurlarıyla silinmez bir şekilde birbirine bağlı. Ancak Lee'nin uyarlaması, bu önemli bileşenleri bir araya getirirken, Park'ın orijinalini büyük bir başarıya ulaştıran görsel yetenek ve duygusal rezonansı yakalamakta zorlandı. Bu farklılığa rağmen, Park nazik bir şekilde Lee'nin getirdiği değişiklikleri kabul ediyor ve Remake’in "eğlenceli" ve "ürkütücü" bir karışım olarak izleme deneyimini yansıttığını düşünüyor.

"Oldboy "un yirminci yıl dönümünü kutlarken, Park Chan-wook'un orijinal vizyonu ile Spike Lee'nin yeniden uyarlaması arasındaki farklılığa dair düşünceleri, yaratıcı ve yorumlayıcı arasındaki karmaşık ilişkiye dair değerli bilgiler sunuyor. Sinema dünyası bir yandan geçmişten ilham alırken bir yandan da yeni ufuklar keşfederek gelişmeye devam ediyor; bu da hikaye anlatımının kalıcı gücünün ve hem saygı duruşu hem de yenilik olabilme yollarının bir kanıtı.


Yorumlar (0)