Anasayfa > Haberler > Oppenheimer'ın Torunu, O Sahne İçin "Yalan" Dedi

Oppenheimer'ın Torunu, O Sahne İçin "Yalan" Dedi

Film 10 ay önce Oppenheimer'ın Torunu, O Sahne İçin

Bu yılın en çok konuşulan ve merakla beklenen filmlerinden birisi, Christopher Nolan imzalı Oppenheimer’dı. Atom bombasının tarihinden ziyade, atom bombasının yaratıcısı Robert Oppenheimer’ın hayatını konu alan film sinema sektörüne sert bir giriş yaptı.

En çok beklenen filmlerden birisi olan Oppenheimer, geçtiğimiz günlerde vizyona girdi ve seyirci ile buluştu. Zengin kadrosu ile üç saatlik devasa bir drama filmi herkes tarafından oldukça beğenildi. Her yönü ile heyecan uyandıran film üstelik başarılı yönetmen Christopher Nolan tarafından yapılıyordu. Bu da seyircinin merakını arttıran bir diğer unsur oldu. Herkes film hakkında olumlu yorum yaparken dikkat çekici bir sitem sesini duyurdu. Bu bizzat Robert Oppenheimer’ın torunundan geliyordu.

Bir biyografi filminin en önemli unsurlarından birisi kesinlikle tarihi düzgün anlatabilmektir. Christopher Nolan, hem bu konuda hem de CGI konusunda kolaya kaçmayarak devasa çalışmalar yürüttü. Filmin ortaya çıkma sebeplerinden birisi de Amerikan Prometheus kitabıydı. Kitap sadece Oppenheimer’ın hayatını konu alıyor ve onu yunan mitolojisinde tanrılardan ateşi çalarak insanlara teslim eden tanrı olan Prometheus olarak nitelendiriyordu. Filmin tamamlanması ve seyirci ile buluşması sonrasında herkes filmi izlemeye başladı. Bunların arasında Robert Oppenheimer’ın gerçek torunu Charles Oppenheimer da bulunuyordu. Oppenheimer’ın torunu filmi izledikten sonra bir sahneden dolayı çok üzüldüğünü söylüyor.

Oppenheimer’ın torunu Time dergisine verdiği röportajda bir sahnenin gerçeği yansıtmadığını hatta Oppenheimer’a büyük bir iftira atıldığını söylüyor. İlgili sahne filmin hemen başlangıcında bulunan siyanürlü elma bölümüydü. Filmin başlangıç bölümünde Oppenheimer, laboratuvarda kendisine kötü davranıldığı ve Niels Bohr konferansını kaçırmasına sebep olduğu için hocasının masasında bulunan elmaya siyanür aşılıyor. Aslında problem burada başlıyor çünkü Oppenheimer’ın torunu bunun Oppenheimer’ı cinayetle suçladığını söylüyor.

Oppenheimer’ın torunu Charles Oppenheimer, “En az hoşuma giden kısım Amerikan Prometheus kitabıyla ortaya çıkan zehirli elma referansı sorunuydu. Eğer Amerikan Prometheus'u dikkatlice okursanız, yazarlar diyor ki, 'Aslında bunun gerçekleşip gerçekleşmediğini tam olarak bilmiyoruz.' Oppenheimer’ın birisinin öldürmeye çalıştığına dair hiçbir kayıt yok. Bu çok ciddi bir suçlama ve tarihi bir revizyondur. Robert Oppenheimer'ın yaşarken bunu duyan, düşmanı ya da arkadaşı olan herhangi bir kişi bile bunu doğru olarak kabul etmedi. Amerikan Prometheus, bu iddiayı bir bahar tatili gezisi hakkında konuşan bazı referanslardan aldı ve bu hikayenin orijinal muhabirleri Robert Oppenheimer'ın ne hakkında konuştuğunu bilmediklerini söylemiştir. Maalesef Amerikan Prometheus, bunu Robert Oppenheimer'ın öğretmenini öldürmeye çalıştığı şeklinde özetlemiş. Ya da bundan şüphe duyulmasına sebep olmuştur.” diyor.



Filmde gösterilen siyah beyaz sahneler herkes tarafından doğrulanmış ve kanıtlanmış, renkli sahneler ise sadece Oppenheimer’ın gözünden görülen doğruluğu kesin olmayan sahneler olarak nitelendiriliyor. Ancak bu durumu sıradan bir seyircinin anlaması çok zor. Filmde sahnenin renklendirilip, renklendirilmemesi olayının ne anlama geldiğini çoğu seyirci maalesef bilmiyor. Dolayısıyla Oppenheimer’ın torunu bu konuda haklı gibi görünüyor. Her ne kadar bu sahneye itiraz etse ve yalanlasa da Oppenheimer’ın torunu, bu filmin Oppenheimer hakkında başarılı ve ilgi çekici olduğunu söylüyor.


Yorumlar (0)