Anasayfa > Haberler > Netflix'in Gözünden: Vikings Valhalla İncelemesi

Netflix'in Gözünden: Vikings Valhalla İncelemesi

Dizi İnceleme 2 yıl önce Netflix'in Gözünden: Vikings Valhalla İncelemesi

İngiltere’nin başının belası Vikingler yine iş başında. Bu sefer planlar daha büyük, ordu daha büyük ama Vikingler kendi dinlerinden kopmuş ve kendi içinde ayrışmalara başlamış. Ragnar’ın düştüğü ayrım bu sefer tüm toplumu etkilemiş. Çok karışık durumlar var ama…

“History” yapımı olan Ragnar’ı, Lagertha’sı, Bjorn’ü ve Floki’si olan efsanevi seri Vikings’den bahsetmiyorum. O yapım efsaneydi ve belirli bir sezona kadar izleyicisini sürekli canlı tutmayı başardı. Hatta canlandırılan karakterler popüler kültür olmaya başladı. Hatta Ragnar’ı canlandıran Travis Fimmel’in kariyeri zirveye çıktı. Kendisi birçok filmde başrol oynadı hatta bu filmlerde “Ragnar karakterine özgü hareketlerden kurtulamadığı” gerekçesi ile de eleştirildi. Şimdi size inceleyeceğim dizi ise sözde Vikings’in spin-off’u olan Netflix yapımı Vikings: Valhalla olacak. Çok kötü konuşmak istemiyorum çünkü kendi çapında başarılı bir dizi ancak eğer ki bu seriye spin-off yani devam niteliği taşıyan bir seri derseniz o zaman işler çirkinleşir. Çünkü ben bir Vikings havası alamadım. Çok üzgünüm ama yok yani. Basit bir örnek ile Netflix’in elinden geçen başarılı bir yapımın nasıl başarısız olduğunu anlatayım. Sonra da biraz detaylara inelim.

Öncelikle bildiğimiz efsanevi seri Vikings’te oyuncuların doğal halleri açık tenli ve sarışındır. Çünkü Vikinglerin bulunduğu bölge itibari ile böyle olması beklenir. Peki bu durum Vikigns: Valhalla dizisinde nasıl biliyor musunuz? Başrol oyuncularının büyük çoğunluğu normal hayatlarında oldukça esmer tenli ve siyah saçlılar. Peki Netflix bu sorunu nasıl çözmüş? Hepsinin saçını sarıya boyayarak. Bunu söylüyorum çünkü karakterlerin hiçbiri çekici gelmiyor. “Bak bu cidden Viking’e benziyor” diyebileceğiniz bir insan yok. Bu yüzden ilk olarak karakterlere alışamayarak başlıyorsunuz. Hatta arada bir de açılış sahnesi var. Devam serisi demeseydiniz belki bu kadar ince detaylara girmeyecektim ama ana seriye bir hakaret olarak gördüğüm için yapacağım. Vikings dizisinde açılış sahnesini hepimiz biliyoruz. Denizde başlar, arkada kalın sesle söylenen bir şarkı, denizde yüzen bedenler, üç adet viking gemisinin denizaltından görünüşü ve paralar. Bu açılış bize vikinglerle ilgili bir şey izlediğimizi hissettiriyor. Peki yeni seri Vikigns: Valhalla’da nasıl mı? Tam bir rezalet. Kurtlar vadisi açılışı gibi. Kısa ve uzun versiyonları var bunları Youtube üzerinden araştırırsanız görebilirsiniz. Bir kere burdan diye sizi çekemiyorlar.

Vikings: Valhalla incelemesi

Spin-off diyorum ama o da sözde kalan bir eylemden öteye gidemiyor. Konu çok basit hatta bazı noktalarda saçma kalıyor. Bunun sebebi aslında yine kendilerinden dolayı oluyor çünkü senarist iskandinav mitolojisi ile ilgili araştırma yapmadan yazmaya başlamış. Hikaye, kardeşlerine yapılan zulmün intikamını almak isteyen bir grup Greenland’lı vikingin hikayesi ile başlıyor. Bu intikamın sonuçları uzadıkça uzuyor. Hatta bir kişinin içi rahatlasın diye birçok can feda ediliyor. Peki neden böyle bir şey oluyor? İnançlarından kaynaklı mı yoksa başka bir sebebi mi var? İnançtan kaynaklı ise anlat ki bilelim sonra da bunu mantıklı bulalım. Seyirciye bu anlatılmıyor sonuç olarakta çok anlamsız bir senaryo karşımıza geliyor. Senarist sanırım herkesi Vikingler konusunda uzman sanmış ama kimse böyle bir kültürü, inanışı ve yaşayış tarzını araştırmak zorunda değil. Belki de bu diziyi izleyerek merakı uyanacak ve araştırmaya başlayacak. Ama şunu çok net söyleyebilirim ki bu dizi hiç bir merak uyandırmıyor. Hikayesi çok kötü değil ancak oldukça kısır kaldığını söyleyebilirim. 


Şimdi geldik baya eğlendiğim bir konuya; dizinin sahneleri, çekimleri ve müziklerine. 2022 yılında birçok yeni çekim teknikleri görüyoruz. The Batman ve Dune yakın zamanda çok iyi işler çıkardılar. Mesela Dune filminde bir savaş sahnesi vardı. Yönetmen ve görüntü yönetmeni “Ya biz kalabalık iki orduyu savaştırıyoruz. Kamerayı sağa, sola, yukarı ve aşağı hızlı hızlı hareket ettirelim ki seyirci savaştan bir b*k anlamasın” diye düşünememişler ama Vikings: Valhalla dizisinde bu eylem gerçekleştirilmiş. Şaka yapmıyorum. Savaş sahnesinde kalabalığı ve savaş havasını verebilmek için kamera kokteyl yapar gibi çalkalanıyor. Ayrıca Vikinglerin en ünlü savaş şekillerinden birisi olan ShieldWall hiç bu kadar kötü olmamıştı. Savaşın yapıldığı o köprüde kalkan duvarına dair hiçbir sahne görememek çok kötüydü. Taktik dedikleri şey şu şekilde; önce düşmanı kalesinden çıkar sonra yenilmiş gibi yapıp onu açık alana çek böylece saklanan ordu çıkıp düşmanı yok edecek. Akıl vermek gibi olmasın ama hayatı boyunca kalkan duvarı yapmak için çalışan bir ordu az sayıda kişi de olsa düşmana o köprüyü zindan etmez miydi?

Ancak gül gibi bir karakterimiz var ki hikayesi hiç ilgimizi çekmiyor ama senaryo genellikle onun etrafında dönüyor. Kendisi Freydis’ten başkası değil tabiki. Freydis’in sahneleri ikinci bölümden itibaren sıkıcı olmaya başladı ve asla ilgi çekici olmadı. Gerçi dizideki tek itici karakter Fredis değil. Edmund, Kral Canute, Jarl Kare gibi birçok isim sayılabilir.

Çok olumsuz yönlü olsa da ben bu diziyi sevmek için çok fazla uğraştım. Çok çaba sarf ettim ama olmadı. Ama bak kahin iyiydi…


Yorumlar (0)