Anasayfa > Haberler > Marvel`ın Yeni Dizisi: Loki 1. Bölüm

Marvel`ın Yeni Dizisi: Loki 1. Bölüm

Dizi İnceleme 3 yıl önce Marvel`ın Yeni Dizisi: Loki 1. Bölüm

Marvel, sene içerisinde büyük filmlerinden artan zamanlarda hayranlarını boş bırakmamak için Disney+ platformunu aktif bir şekilde kullanmaya başlamıştı. Evrenin içerisinde bulunan bir çok karaktere özel diziler çekerken, diziler ile birlikte evrene yeni karakterler de katacağını duyuran Marvel, bu işten oldukça kârlı çıkmayı planlamıştı. İlk Thor filminden bu yana kalbimizi çalan Loki karakterinin kendine özel dizisinin 11 Haziran 2021 tarihinde geleceği ise, biz hayranlara bildirilmişti. İlk başta Wanda&Vision, ardından Falcon and the Winter Soldier ve şimdide yayın hayatına yeni başlayan Loki dizisi platformda yerini aldı.

 

Dizinin 11 Haziran tarihinde yayınlanan ilk bölümünün incelemesine geçmeden önce sizlere Loki karakteri hakkında hissettiklerimi anlatmak isterim. Özünde İskandinav mitolojisinde yer alan Loki karakteri, aynı Marvel da olduğu gibi kurnazlık ve kötülük tanrısı olarak geçmekte. Filmlerde ve oyunlarda sürekli kötü karakterlere karşı empati besleyen biri olarak söyleyebilirim ki; Loki karakterini inanılmaz seviyorum. Gerek karakterin yapısı ve gerekse Marvel'ın bu yapının üzerine yeni şeyler koyarak ilerlemesi çoğunlukla beni mutlu etmişti. Tabiki bazı filmlerde koskoca kötülük tanrısının gülünç durumlara düşüp espriler yaptığını görünce sinirleniyordum. Fakat tüm bunların karakter ile empati kurmamızı kolaylaştıran detaylar olduğunu fark edince Marvel'da ki Loki karakterini de, aynı mitolojiden ki Loki karakteri gibi sevmeye başladım. Tüm bunların üzerine Marvel'ın Loki karakterini Thor'un gölgesinden çıkartıp ona ayrı yollar çizdiğini görünce ise çok sevinmiş ve bu yolların en önemlisi olan Loki dizisini heyecan ile beklemeye başlamıştım.

loki inceleme

Uzun ve sancılı bir bekleme sürecinin ardından sonunda Loki dizisi biz izleyiciler ile buluştu. Her hafta Çarşamba günü yayınlanan Loki dizisinin 1. bölümü hakkında ki görüşleri mi sizlere aktarmadan önce, incelemede az miktarda spoiler bulunduğunu konusunda sizleri uyarmak isterim. Loki'nin ilk Avengers filminde ekibimizin elinden kaçarak ayrı bir zaman çizgisi oluşturması ile başlayan dizinin ilk bölümü bana göre tam kıvamında olmuş. Olayları ne fazla ciddi, ne de fazla komik anlatmak yerine ikisi arasında ki dengeyi koruyabilmeleri benim çok hoşuma gitti. Bunun yanı sıra zaman çizgisinden çıkarak olmaması gereken paralel evrenler oluşturan kişileri yakalayan TVA (Time Variance Authority) kuruluşunun ise daha güzel tanıtabileneceğini düşünüyorum. Dizi bizlere bu kuruluşu her ne kadar anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalışsa da, evrende ki en güçlü kuruluşun içerisinde bu ciddiyeti bozan bazı detayların bulunması, benim seyir zevkimi bir tık baltaladı. Ama yinede gayet güzel bir şekilde anlatılan TVA'nin, tüm evrende ki en güçlü kuruluş olduğunu bilmek bile bir hayli tatmin edici.

 

Loki'nin tesseract'ı kullanarak Avengers'tan kaçması ve kaçtıktan hemen sonra TVA tarafından yakalanması hızlı fakat gayet güzel işlenmiş. Bölümü gereksiz uzatmak yerine hızlı bir şekilde ilerlemeleri bence gayet hoş olmuş. Bunun dışında Loki TVA tarafından yakalandıktan sonra, TVA kuruluşu ve Varyans kavramı Loki ile birlikte izleyiciye oldukça açık bir dille anlatılmış. Hatta o'kadar açık anlatılmış ki; adamlar izleyen herkes anlasın diye bu durum için bilgilendirici kısa animasyon filmi bile çekmiş. Sonsuzluk taşlarının kağıt ağırlığı olarak kullanıldığı ve evrende ki her şeyden daha güçlü olan bir kuruluşta böyle detayların olmasının beni birazcık rahatsız ettiğini ekleyebilirim. Fakat bu detaya fazla takılmadan Loki'nin gelecekte yapacağı eylemleri ve ölümünü öğrendiği kısma geçmek isterim. Benim bölüm içerisinde en beğendiğim kısım olan bu sahne bence oldukça güzel çekilmiş. Tom Hiddleston'ın güzel oyunculuğu, önceki filmlerdeki duygusal sahneler ile birleşince bir hayli etkileyici olmuş. Fakat izleyici tam moda girdiği anda bir anda yersiz bir esprinin yapılması ne kadar doğru orası tartışılır tabi. 

loki 1. bölüm

Rick and Morty dizisinden alışkın olduğumuz gibi Loki dizisinde de karakterin paralel evrenlerde ki farklı Varyans versiyonlarına değinilmiş. Hatta dizinin ana kötüsünün bile bu Varyanslardan biri olması bence oldukça ilgi çekici olmuş. Senelerdir tanıdığımız Loki karakterinin hem fiziksel hemde ruhsal açıdan farklı versiyonlarını görecek olmanın beni fazlaca heyecanlandırdığını söyleyebilirim. Loki'nin yeni keşfettiği ve evrende ki en güçlü kuruluş olduğunu öğrendiği TVA'nın başına geçmeyi amaçlaması ve bu amaç doğrultusunda kendi farklı versiyonunu yakalamayı kabul etmesi bana hem çok ilgi çekici hemde çok mantıklı geldi. Sonuçta taht düşkünü ve kontrol manyağı bir karakterden başka bir karar vermesini beklemek anlamsız olurdu.

 

Ben iyisiyle kötüsüyle Loki dizisinin pilot bölümünü oldukça beğendim. Gerek diğer iki Marvel dizisinden oldukça farklı bir atmosfere sahip oluyor olması, gerekse oldukça ilgi çekici bir anti-hero karaktere ev sahipliği yapması beni cezbeden detaylardan sadece birkaçı. Eğer Marvel evrenini seviyorsanız sizlere bu diziyi öneririm.

tom hiddleston


Yorumlar (0)