Anasayfa > Haberler > İnceleme: WandaVision (Tüm Sezon)

İnceleme: WandaVision (Tüm Sezon)

Dizi İnceleme 3 yıl önce İnceleme: WandaVision (Tüm Sezon)

15 Ocak 2021 tarihinde Disney+ platformunda yayın hayatına başlayan ve önceki Marvel yapımlarından tanıdığımız, Elizabeth Olsen'ın canlandırdığı Wanda Maximoff ve Paul Bettany'nin hayat verdiği Vision karakterlerini konu alan Wanda&Vision dizisinin, 5 Mart 2021 tarihinde yayınlanan 9. bölümü ile, yaklaşık 2 ay süren yayın hayatı son buldu. İçerisinde Marvel evreni hakkında yeni bilgiler ve karakterlerin yanı sıra, gayet güzel diyebileceğimiz sahnelerde barındıran Wanda&Vision dizisinin, birinci ve aynı zamanda sonuncu sezonunu, genel anlamda bir bütün olarak incelemek istedik. Dizi incelememiz ilk başta spoilersız, ardından ise spoilerlı olmak üzere iki bölümden oluştuğunu belirterek incelemize geçmek isteriz.

Wanda karakterinin, Avengers: İnfinity War ve Avengers: End Game filmlerinden sonra yaşadığı durumları, bu durumlardan sonra hissettiği duyguları ve bu duyguların sebep olduğu şeyleri konu alan Wanda&Vision dizisinin, bir Marvel yapımı olmasından mütevellit bütçe sorunu olmaksızın hiçbir harcamadan kaçınmadan ortaya çıktığını görüyorsunuz.. Bazı yerler hariç, genel anlamda diğer Marvel yapımlarında olduğu gibi ortalama üstü CGI ve görsel efektlere iyi denilebilecek sahne çekimleri ve başarılı çekim teknikleri ile seyirciye görsel şölen sunuyor.

Aynı bir kitap gibi yavaş yavaş açılıp genişleyen bir senaryo akışına sahip olan Wanda&Vision'nın, senaryosunda ki birkaç ufak mantık hataları dışında gayet iyi bir senaryoya sahip ve dizinin ilk yarısında kullanılan sit-com teması ile seyirciye yenilikçi bir dizi tarzını başarılı bir şekilde sunuyor.. 

Dizide ki diyalog ve karakterlere gelecek olursak, önceki Marvel yapımlarından tanıdığımız Wanda ve Vision gibi karakterlerin yine başarılı bir şekilde işlendiğini görebiliyoruz., Wanda başta olmak üzere, karakterlerin geçmişleri, travmaları ve olaylar karşısında verdikleri tepkileri seyirciye gayet başarılı bir şekilde aktardıklarılıyor. Dizinin ana kötüsü olan Agnes, yan karakterler olan Monica ve Darcy başta olmak üzere birçok karakterin potansiyelleri  olmasına rağmen, başarılı bir şekilde işlenemediğini düşünüyoruz.

Dizide ki diyalogların ise çoğunun bir amaca hizmet eden altı dolu diyaloglar olduğunu söyleyerek dizi hakkında spoilerlı kısma geçebiliriz. Bu kısımdan itibaren Wanda&Vision dizisinin bütün sezonu hakkında spoiler bulunacaktır.

Dizinin ilerleyen bölümlerinde bizlere anlatıldığı üzere dizi, Wanda karakterinin verdiği kayıplar sonucu çıldırması ve gücünü kontrol edemeyerek Westview adlı koca bir kasabayı içine alan sahte bir gerçeklik oluşturması ile başlıyor. Bu kasabada insanların aklını istemeden kontrol eden Wanda, Vision'ı tekrar yaratıyor ve bu gerçekliğin içerisinde bir aile kurarak, aradığı fakat asla elde edemediği huzura ermeye çalışıyor. İlk 4 bölümü, yavaş yavaş açılarak sit-com temasında ilerleyen dizinin, her bölümde farklı sit-com tarzları denemesi ile gerçekten başarılı ve diğer Marvel işlerine nazaran çok daha orijinal bir iş çıkardığını söyleyebiliriz. İzleyici, dizinin giriş kısmında yavaş yavaş Wanda ve Vision'a alışmakla birlikte diğer karakterleri de tanıtıyor ve Westview kasabasında dönen sırları anlamaya çalışırken dizi 3. bölümü itibari ile gelişme kısmına geçiyor ve biz izleyicilere yavaş yavaş neler döndüğünü ve neler olacağını anlatmaya başlıyor. Bu kısımla birlikte X-Men evreninde ki Pietro karakterini oynayan Even Peters'ın da gelmesi ile birlikte, gelişme kısmı iyice genişliyor ve çözülmesi gereken yeni sırları ortaya koyuyor. Marvel ve X-Men karakterlerinin birleşmesi ve ortak bir projede çalışması izleyiciyi heyecanlandıran ve teoriler üretmesine sebep olaylardan birisi olarak dikkat çekiyor.

Tüm bunların yanı sıra, bizlerin dizide eksi olarak gördüğümüz bir diğer şeyin ise, dizide ki -Agnes ve S.W.O.R.D yöneticisi başta olmak üzere- bazı karakterlerin devasa motivasyon eksikliği olduğudur. "S.W.O.R.D gibi devasa bir kuruluşta, yüksek bir rütbeye sahip olan ve tüm motivasyonu Wanda'yı öldürerek rütbe atlamak olan bir karakter nasıl olurda planını bozma ihtimali çok yüksek olan kişilere engel olmaz?" ve "Dizimizin baş kötüsü olan Agnes karakterinin tüm motivasyonu, nasıl sadece daha fazla güç elde etmek olabilir?" gibi sorular, bize göre dizideki en büyük eksiklerden birisi. Çünkü baş kahramanlardan ziyade insanlar izledikleri dizide yan karakterlerin veya kötü karakterlerin bunu hangi amaç doğrultusunda yaptığını bilmek ve hiç olmazsa bu karakterlerin istediği şeyler için yaptıklarını mantıklı bulmak istiyor. Yani iyinin yanında kötü karakteri de anlamak ve bütünleşmek diziyi dizi yapan şeylerden birisidir.

Tüm bunlara rağmen bize göre, Wanda&Vision dizisi, diğer Marvel yapımları ile hemen hemen aynı yapıya sahip ortalama bir dizi olmakla birlikte, getirdikleri yeni tarz dizi mantığı ve bunu başarılı uygulayışıyla birçok dizinde daha ön planda durduğu aşikar


Yorumlar (0)