Anasayfa > Haberler > İnceleme: WandaVision Bölüm 9

İnceleme: WandaVision Bölüm 9

Dizi İnceleme 3 yıl önce İnceleme: WandaVision Bölüm 9

Geçtiğimiz aylarda Disney+ platformu üzerinde yayın hayatına başlayan ve Marvel evreninde ki Wanda Maximoff ve Vision karakterlerinin başlarından geçen olayları konu alan Wanda&Vision dizisinin, bugün itibari ile 9. bölümü yayınlanarak final yaptı. İncelememiz Wanda&Vision dizisinin diğer bölümlerinden spoiler içermek ile birlikte, final bölüm olan 9. bölümden ilk başta spoilersız, ardındanda spoilerlı bir şekilde bahsedecektir.

8. bölümünde izleyicilere, dizinin ana villian'ı olduğunu öğrendiğimiz Agnes karakterinin amacı ve motivasyonunun yanı sıra, büyük bir çoğunluğundada Wanda karakterinin geçmişinden, yaşadıklarından, psikolojisinden ve ortaya çıkardığı durumdan bahseden Wanda&Vision dizisi, 5 mart günü yayınlanan 9. bölüm ile final yaptı. Her şeyi çözüme kavuşturup güzel bir final yapması bekleniyordu ancak...

Konusu, içeriği, cevapladığı sorular ve bu sorulara getirdiği cevaplar konusunda 8. bölümün altında kaldığını düşündüğümüz Wanda&Vision dizisinin 9. bölümünün, herşeye rağmen güzel, sade ve yerinde bir final yaptığını söyleyebiliriz. Oyuncu kadrosunun zenginliği bakımından, ortalama üstü oyunculuklara sahip olan dizimiz, anlatmak istediği konunun fazlalığı bakımından da izleyiciye her saniye yeni bir şey öğrettiği için, dizinin 8. bölümünün akıcılığına da gayret iyi diyebiliriz.

Müzikler, sahne çekimleri ve sinematografi konusunda klasik bir Marvel filminin altında kalmayan Wanda&Vision dizisinin, bu konularda ortalama üstü bir iş çıkardığını söylemekle birlikte, yenilik getirmediğini de eklemek isteriz. Bütçesinin oldukça yüksek olmasından kaynaklı, CGI ve görsel efektlerinde bazı yerlerde gayet iyi, fakat bazı yerlerde de göze batacak derecede kötü olduğunu düşündüğümüz Wanda&Vision dizisin 9. bölümünün CGI ve görsel efekt konusunda daha başarılı bir iş çıkarmasını ümit etmiştik.

Wanda&Vision dizisinin final bölümünden yeterince spoilersız bahsettiğimize göre, spoilerlı incelememize başlayabiliriz. Bu kısımdan itibaren Wanda&Vision dizisinin 9. bölümünden spoiler bulunmaktadır.

8. bölümün kaldığı yerden başlayan ve Agnes karakteri ile Wanda karakterinin dövüşü ile devam eden 9. bölümün, hızlı girişini tüm bölüm koruyarak izleyiciyi diken üzerinde bırakıyor. 8. bölümün sonunda, S.W.O.R.D. kuruluşu tarafından Vision'ın cesedi kullanılarak üretilen "yeni" Vision'ın da, Westview kasabasına gelmesi ile birlikte hızına hız katan dizimiz, 8. bölümün aksine bu bölümde izleyiciye cevap vermek yerine, daha çok aksiyon göstermeyi tercih etmiş. Neredeyse tamamen CGI ve görsel efektler ile dolu olan Wanda&Vision'ın 9. bölümünde ki bazı görsel efektler oldukça başarısız bir şekilde göze batıyor. 

8. bölüme kıyasla, izleyiciye daha az cevap veren 9. bölümün, bir çok açık kapı bırakmasının yanı sıra, Agnes karakterinin motivasyon ve amacı, Vision'ın ölümü yoksa dirimi olması ve daha bir çok konuda, verdiği cevapların mantıklılığını bir kenara bırakırsak, bu konulara cevap verdiğini söyleyebiliriz.

Herşey olmasada çoğu konuya cevap getirmesi beklenen ve yapım ekibi tarafından sürekli "Çok şaşıracaksınız" ve "Hiç beklemeyeceksiniz" gibi vaatlerde bulunan Wanda&Vision dizisinin, içerdiği mantık hataları ve tutarsızlıklardan ötürü, final bölümü için yetersiz derecede kalıyor. Bu mantık hatalarının bir kısmını açıklamamız gerekirse en başta, dizideki tüm amacı ve motivasyonu Wanda karakterini canice ortadan kaldırmak ve rütbe atlamak olan "General" karakterinin, nasıl olurda bu planını batırma olasılığı %99 olan sıradan bir FBI ajanını ve sıradan rütbeli bir kadın askeri öldürmediği olur. Yine aynı şekilde 8. bölümde tanıştığımız ve 9. bölümde tamamen gördüğümüz S.W.O.R.D. tarafından yapılan "yeni" Vision karakterinin, ilk başlarda tamamen duygusuz ve sabit hedefli, fakat sonradan anılar yüklenmeden önce bir anda duygusal ve eleştirel olduğunu aklımız almıyor. Dizinin 9. bölümünde bu ve buna benzer, ufak görünen fakat izleyicide rahatsızlık uyandıran pek çok mantık hatasına sahip olmasının, bizim için büyük bir eksi olduğunu söyleyebiliriz.

Dizinin final bölümünün ilerleyen dakikalarında, Wanda'nın Agnes'ı alt etmesi, Wanda tarafından yaratılan Vision'ın, S.W.O.R.D. tarafından yapılan Vision karakterine anılarını aktarması ve Wanda'nın Westview kasabasında ki insanlar için Visiondan ve çocuklarından vazgeçmesi ile devam eden 9. bölüm, Skrull ırkının hala dünyada olmasını ve Wanda karakterinin kendini insanlardan soyutlayarak kehanet kitabını okuyarak çıldırmış gibi gözüktüğünü öğrenmemiz ile son buluyor. 

Diğer bölümlere göre bir iki tık daha kötü olduğunu, fakat yinede ortalama üstü bir final yaptığını düşündüğümüz Wanda&Vision'ın final bölümünün bizi en çok üzen kısım ise, yapımcı ekip tarafından sürekli sinyalleri verilen Doctor Strange karakterini hiç görememiş olmamız ve X-Men evreninde ki Pietro karakterinin gelmesi ile birlikte ümitlendiğimiz X-Men evreni sinyalinin, aslında hiç gerçek olmadığını öğrenmemiz oldu. Tüm bu gereksiz beklentiler, tatmin edici olmayan cevaplar ve mantık hataları eşliğinde düşünecek olursak Wansa&Vision dizisinin 9. bölümünün puanının bizim için; 10 üzerinden 6.5 alıyor.

Wanda&Vision’un bitmesine ve bu evrenden bir süre daha uzak kalacağınıza üzülmeyin çünkü kısa bir süre sonra Falcon and Winter Soldier dizisi Disney+ üzerinden sizlerle buluşacak..


Yorumlar (0)