Anasayfa > Haberler > İnceleme: WandaVision Bölüm 8

İnceleme: WandaVision Bölüm 8

Dizi İnceleme 3 yıl önce İnceleme: WandaVision Bölüm 8

Bildiğiniz üzere marvel tarafından Disney+ platformuna her hafta bir bölüm şeklinde yayınlanlanarak 2 ay önce yayın hayatına ve izleyicilerin karşısına gelen Wanda&Vision dizisinin bugün 8. bölümü yayınlandı. 7. bölümde Vision'ın benliğini tekrar keşfederek Westview kasabasının dışarısına çıkarak yardım istediğini, fakat bunu başaramayıp tekrardan Westview'ın derinliklerine doğru Wanda tarafından çekildiğini izlemiştik. Yine aynı şekilde 7. bölümün sonunda Marvel bize büyük bir sürpriz yaparak izleyicisini diken üstünde tutmayı başarmıştı. Westview kasabasında olanların aslında Agnes'ın bir oyunu olduğunu, Pietro'nun gelişi dahil daha birçok olayı aslında Wanda değilde, Agnes'ın yaptığını görmüştük. 8. bölümde ise Marvel, bu olayların devamını izletmenin yanı sıra yepyeni olayları da izleyicisine aktarmayı başardı. İsterseniz yavaş Yavaş ilk başta spoilersız, ardından da spoilerlı olmak üzere 8. bölüm incelememize geçebiliriz.

8. Bölümü spoilersız olarak özetlememiz gerekirse, dizinin önceki tüm bölümlerinde olan gizemleri ve düğümleri çözen bir bölüm diyebiliriz. Sadece önceki bölümlerde ki gizemleri çözmekle kalmayıp, MCU evreninde ki bazı ucu açık bırakılan noktalarıda doldurduğunu söyleyebiliriz. Dizide ki oyunculuklar hakkında yorum yapmamızın yersiz olduğunu ve çoğunuzun bildiği üzere kadrodaki oyuncuların genelinin kaliteli olduğunu söyleyebiliriz. 

Dizinin CGI'ları yüksek bütçesinden mütevellit bir hayli iyiydi. Fakat yinede bölüm içerisinde ve sonunda bulunan bazı sahnelerde ki efektlerin sırıttığını söyleyebilirim. Ortalama üstü kalitede CGI'lara sahip olan dizimizin sahne çekimlerine ve sinamatografisinede değinmek isteriz. Bunun bir sanat yapımı olmadığını ve herkese hitap etme çabasını göz önünde bulundurarak diziden olağanüstü bir sinematografi veya inanılmaz zekice çekilmiş sahne ve ortam çekimleri beklemek doğru olmaz. Dizi, çoğu Marvel yapımında olduğu gibi ortalama bir sinematografiye sahip. Kötü diyemeyeceğimiz fakat o'kadarda iyi olmadığını düşündüğümüz sahne çekimlerinin yanı sıra nadirde olsa bazı güzel sahne çekimlerinin bulunduğunu söyleyebiliriz.

Diziyi diğer bölümler ile kıyaslayacak olursak en başarılı bölümlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle 7. bölümde ki tempo düşüklüğünden sonra diziyi toparlayıp yükselten bir bölüm olduğunu düşünüyoruz.




Bu kısımdan itibaren dizinin 8. bölümü hakkında spoilerlı bir şekilde bahsetmeye başlayabiliriz.


Dizinin 8. bölümü şuan bize villain gibi gösterilen Agnes karakterinin geçmişi ile başlamaktadır. Bu sahnede bizlere Agnes'ın başından geçenler ve yaşadıkları kısa ve öz bir şekilde anlatılmış. Bu başarılı sahnenin ardından hızlı bir başlangıç yapan Wanda&Vision'ın 8. bölümü temposunu kaybetmeden son hızla devam ederek bizleri 7. bölümün sonunda kaldığımız yere, yani Agnes'ın bodrumunda ki Wanda ve Agnes'ın yanına götürmektedir. Buradan itibaren dizinin sonuna kadar ise tamamen Wanda'nın yaşadıklarına, bilinmeyen ve anlatılmamış olan geçmişine ve gücünü kontrol edememesinde ki sebeplere değinen dizinin oldukça başarılı ve dolu diyaloglar eşliğinde bunu gayet güzelce yaptığını söyleyebiliriz.

Wanda'nın çocukken ailesini nasıl kaybettiğini, ardından Hydra örgütüne nasıl karıştığını, zihin taşı ile kazandığı güçleri nasıl kazandığını, bir Avenger olarak Vision ile tanışması, Infinity war sonrası herşeyini kaybeden Wanda'nın Westview kasabasını nasıl bu hale getirdiğini ve Wanda'nın neden sit-com takıntısının oldugunu detaylı bir şekilde sırası ile bilgilendirerek anlatan dizi, Agnes karakterinin Wanda'ya "Sen kehanette geçen Scarlett Witch'sin" demesi ile son bulmaktadır. Dizi, after credits kısmında  S.W.O.R.D. kuruluşunun Vision'ın bedenini tekrar dirilttiğini bizlere göstererek bölümü tamamen bitirmektedir.

Wanda&Vision'ın bu bölümünün, dizinin kesinlikle en kilit bölümü olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Fakat yinede aklımıza takılan bir kaç mantık hatasının da olduğunu belirtmeden yapamayız. Bize göre dizinin en büyük hatası Agnes karakterinin motivasyonu. Bu konuda dizinin ileriki bölümlerinde bir açıklama yapılarak toparlanabilir. Fakat Agnes karakteri şuan ki hali ile kalırsa bizim için büyük bir kusura sebep olmuş olur. Sinemada ve dizilerde binlerce kez gördüğümüz ve tek amacı daha fazla güç elde etmek olan kötü adamlardan sıkıldığımız bu dönemde Agnes karakterinin motivasyonu bizlere çok yetersiz ve saçma gelmektedir. Umarız Thanos'tan sonra böyle bir kötü karakter işlemezler. Bir diğer konu ise Wanda'nın zihin taşı ile kurduğu bağ ve bu bağı neden kurduğu konusudur. Wanda güçlerini zihin taşından alan sıradan bir insanken, ondan önce bir sürü insanı öldürmüş olan zihin taşı ile nasıl bağ kurabildi? Onca kişiyi katleden zihin taşı, tamamen sıradan bir insan olan Wanda ile neden bağ kurdu? Bu sorulara dizinin ileriki bölümlerinde cevap gelmesini umarak incelememizin yavaşça sonuna gelmek isteriz.

Bize göre dizinin en güzel bölümlerinden olan 8. bölüm, diğer bölümler ve diğer Marvel işleri ile kıyaslandığında oldukça başarılı bir bölümdü. Fakat bölümü zaten halihazırda var olan bir evrenin içinde geçen bir hikaye olarak değilde, sıradan bir dizi olarak değerlendirirsek çok fazla eksiğinin olduğunu söyleyebiliriz. Diziyi bir Marvel sever olarak izlerseniz oldukça iyi bir iş olduğunu söyleyebiliriz, fakat Marvel'dan çıkarak bir sinemasever olarak izlerseniz ne kadar beğeneceğiniz muamma. Diziye yapılan puanlamayı bir sinama sever olarak değilde, marvel sever olarak yapmak istedik. 

Wanda&Vision dizisine puanımız:10/7


Yorumlar (0)