Anasayfa > Haberler > İnceleme: Raya ve Son Ejderha

İnceleme: Raya ve Son Ejderha

Film İnceleme 3 yıl önce İnceleme: Raya ve Son Ejderha

Raya, yeniden bir araya gelmek için mücadele eden bir toplumun ve ihanetin ardından güvenmek için mücadele eden bir kızın hikayesi...

Ejderhalar insanlarla birlikte huzur ve mutluluk içerisinde yaşamaktadır. Bir gün hayatı tehdit eden Druun’lar kaos getirmek ve yaşayan her şeyi yok etmek için saldırır. Nereden geldiği bilinmez ancak insanlar ve ejderhalar her ne kadar mücadele etseler de hepsinin sonu taşlaşmak olmuştur. Ta ki en güçlü ejderha Sisu kendini feda ederek bu tehdidi ortadan kaldırana kadar. Raya, ejderhaların tamamının yok olmasından ve insanlığın birbiri ile savaşmaya yüz tuttuğu bir dönemde dünyaya gelir. Ejderhalardan kalan son kalıntıları korumak için yetiştirilir. Ancak insanlar yine insanlığını yaparak Druun’ları yok eden son kalıntı için birbirleri ile savaşır. Fang klanının ihaneti ile Druun’ları engelleyen tek kalıntı ortadan kalkar ve hayat tekrar yok oluş ile yüz yüze gelir. Konusu bakımından farklı ve bir o kadar da ilgi çekici olan Raya and the Last Dragon filmi son dönemde izlediğiniz en iyi animasyonlardan birisi olabilir.


Gelişen teknoloji ile yapılan animasyon karakterler giderek gerçekleşmeye ve mekan ambiansları daha fazla güzelleşmeye başladı. Raya and the Last Dragon filminde karakter tasarımları ve karakterlerin seslendirmeleri hayran bırakır derecesinde başarılı. Her ne kadar film görsellik, müzik ve seslendirmede başarılı olsa da tahmin edilebilirlik konusunda oldukça başarısız kalmış. Filmi izlemeye başladığınız anda sonunu tahmin edebiliyor ve bir olay yaşandığında olayın işleyişi nasıl olacak sorusundan çok olayı ne zaman çözeceğini düşünmeye başlıyorsunuz. Ancak bir yöndeki eksikliği farklı yöndeki artılarınız ile kapatabilirsiniz. Dolayısıyla filmin başarıları, eksikliğini kapatabiliyor. Film oldukça duygusal olabildiği gibi seyirciyi olayın içine çekebiliyor. Yani bir anda kendinizi “Yapma onu yapma!” derken bulabiliyorsunuz. Bu konuda filmin ayrı bir başarısı bulunuyor.



Raya, Disney’in ilk asyalı prensesi olma özelliğini taşıyor. Dolayısıyla filmin, karakterin ve olayların asya’da bulunan izleyici kitlesine hitap etmesi gerekiyordu.Bundan dolayı filmde geçen bölgeler gerçekten asya bölgesinin birebir olacak şekilde yapılmış. Karakterleri ve coğrafyayı asya izleyicileri için uygun yaptıktan sonra seslendirmen olarak Teksas aksanlı birini kullanmak saçma olurdu. İşte bu yüzden Disney, karakterlerin seslendirmesinin %95’ini asyalı seslendirme sanatçılarına yaptırdılar. Son olarak tasarlanacak ejderhaların da bölge mitolojisine uygun olarak hazırlanması harika bir çalışmanın sonucu olmuş. Peki bu durum Asya’da bulunan izleyici kitlesini memnun etti mi? Hayır! Filmden çok filmde bulunan 5 parçalanmış medeniyetin gerçek hayatta hangi ülkelere denk geldiği, iyi veya kötü karakterlerin hangi medeniyetlere mensub olduğu ve başrol karakterlerin seslendirenlerin hangi ülkeden olduklarına baktılar. Filmde anlatılan “Eskiden güzel ve huzurluyduk şimdi ise birbirimiz ile savaşta ve huzursuz bir ortamdayız. Huzurun kaynağı birbirimize olan güvendir” temasını anlayamamış gibi görünüyorlar. 

Filmin iyi olduğunu ve izlemenizi tavsiye ettiğimizi tekrar belirtiriz.


Yorumlar (0)