Anasayfa > Haberler > İnceleme: Obi-Wan Kenobi

İnceleme: Obi-Wan Kenobi

Dizi İnceleme 2 yıl önce İnceleme: Obi-Wan Kenobi

Star Wars serisinin ilk yıllarda yakaladığı başarı ve yıllar sonra tekrar gündeme gelmesi ile hayranlarında hayal kırıklığı bırakmasından sonra Lucasfilm bu evreni dizilerde anlatmaya başladı. Yaptığı Mandolorian dizisi ile uzun zamandır özlenen Star Wars’u hayranlarının önüne koydu ve çok beğenildi. Sırada ise Obi-Wan Kenobi dizisi vardı…

Star Wars evreni aslında anlatacaklarınızın sınırının olmadığı çok büyük ve efsanevi bir evren. Ancak kabul etmek gerekirse bu evren hakkında en son 2005 yılında başarılı bir film sunuldu. (Rogue One filmi tartışılabilir.) Sonrasında izlediklerimiz ise “Sıtır Wırs” tadında yapımlardı. Son çıkan filmler hayranlar arasında çok tartışmaya yol açtı. Bu olaylardan sonra yine kötü bir şekilde Star Wars’da Skywalker devrini kapatıyoruz denilerek rezil bir film çıkarıldı. Bu filmin adı “Star Wars: The Rise of Skywalker” idi. Bir Star Wars hayranı olarak ben  dahil çoğu kişi Star Wars evreninin hayatımızdan kötü bir şekilde çıkacağını düşünürken beşinci günün şafağında gelen Mandalorian dizisi hayatımıza neşe kattı. Yüzümüz güldü. 



Mandalorian’ı takip ederken olmayacak bir olay gerçekleşti. Obi-Wan dizisi gelecek üstelik Obi-Wan karakterini Ewan McGregor, Anakin karakterini ise Hayden Christensen oynayacak. Yani 2005’teki ekip tekrar bir araya gelecek. Tabi ekipte daha birçok kişi olacak ama açıkçası bu iki kişiden sonrası çok önemli olmuyor. Zaman geçti gitti ve sonunda dizi yayınlandı. Bu incelemeyi 6.bölümü izlemeden yapıyorum. Sebebini anlayacaksınız.


Dizi Ewan McGregor’u ve Hayden Christensen’ı geri vermekle birlikte Obi-Wan ile Darth Vader arasındaki çatışmayı tekrar görmemize fırsat verdi. Her ne kadar stüdyo “Anakin devri bitti kardeşim” demiş olsa de seyirci bitti demeden bitmiyormuş.Neyse… Diziyi izledim ve Star Wars seven birisi olarak düşüncelerim çok karışık. Sevmek istiyorum ama sevemiyorum. Konuyu bu kadar uzatmak zorunda mıydınız? Bu kadar çok mantık hatası yapmak zorunda mıydınız? Hiçbir hedefi vuramayan Stormtrooperları dikimizde tüy bitmesine rağmen düzeltmeden koymak zorunda mıydınız? 

Obi-Wan Kenobi dizisi denildi ama bize yaklaşık 4 bölüm boyunca Leia’nın koşuşunu gösterdiler. Çıldıracam. Bu kız neden sürekli koşuyor bu dizide? Ormanda koşuyor, çatıda koşuyor, şehir içinde koşuyor, tünelde koşuyor, sürekli koşuyor. Yani ilk bölümde Leia’nın koştuğu, onu kaçırmak isteyen bir iki kişinin onu kovaladığı yaklaşık 3 dakikalık bir sahne var. Bu kız çatıda koşuyor Reva da çatıda koşuyor ama ters takla ata ata koşuyor. Ya düz koşsana ne şekil şukul yapıyorsun beni kanser ediyorsun. Darth Vader, Obi-Wan Kenobiyi yakıyor sonra tam öldürecekken saldırı geliyor ve 5 metre ötesinden Obi-Wan’ın kaçırılışını izliyor. Neden? Çünkü o 5 metrelik mesafede ateş var. Bu sahneyi yapan firma ile Mustafar’da Obi-Wan ve Anakin’in dövüşünü yapan firma aynı olamaz. Sen dalga mı geçiyorsun? Beşinci bölümde stormtrooperlar ile network arasında olan savaşı görünce “Tamam artık bu dizi artık düzelmez” diyerek inceleme yazmaya başladım. Şöyle düşünün aradaki mesafe 2 metre ama stormtrooperlar tek bir hedefi bile vuramıyor. Mermiler sağa sola gidiyor. Bundan dolayı seride kabul edilemez birçok mantık hatasının ve seyir zevkini kaçıracak hataların olduğunu söylemek mümkün. Detaylara asla önem verilmemiş ve nasıl dizi süresini nasıl uzatabiliriz diye çabaya girildiğini açıkça görebiliyoruz.



2005 yılındaki Ewan ve Hayden’in üzerinden 17 yıl geçti. Bu insanlar yaşlandı ve ana hikayeden 10 yıl sonrasını anlatan bir hikaye için geri döndüler. 2005 yılında çıkan Star Wars: Revenge of the Sith filmindeki sahneler bu dizi için yeterli olmadığı için yeni sahneler çekmek durumunda kalmışlar. Burada bir bilgi için ara vermem gerekiyor. Mandalorian dizisinde Luke Skywalker’ı göstermek istediklerinde bunu CGI ile yaptılar ve çok kötü olmuştu. Mandalorian dizisinin genelinde çok başarılı olan CGI ile bu ters düşüyordu ama yapmak zorunda kaldılar. Sonra dizi ile alakası olmayan bir Youtube kanalı bu kötü yüz CGI’ını (Deepfake) düzelterek youtube’a yükledi. Sonra da şaka gibi bir olay yaşandı ve Lucasfilm “Sen bu işi iyi yapıyorsun gel bizde çalış” diyerek adamı işe aldılar. Bu yüz CGI’ını yapamadığını anlayan Lucasfilm Obi-Wan dizisinde hiç yüz CGI’ı yapmayarak çözüm getirmeye çalışmış. Yani bu dizide olması gereken yerde bile de-aging bulunmuyor. Yani berbat etmelerindense hiç yapmamaları daha iyi olmuş. Onun dışında CGI konusunda kötü yorumu yapmam mümkün değil. 

Hikaye konusunda ise üst düzey bir durum bulunmuyor. Order 66 sonrasında kaçıp saklanan ve depresyona giren Obi-Wan benim gözümde kabul edilebilir. Yıldızlararası bir savaş olduğu için sürekli aksiyon göreceğim anlamına gelmiyor. Ama Obi-Wan Kenobi isminde olan bir seride sürekli Leia’nın kaçırılmasına dair bir hikaye görmek istemezdim. Ki Leia hâla koşuyor. Bu dizi için sadece bir sezon olacak demişlerdi ancak genelde işler böyle olmaz. Tutan başarılı bir yapım varsa devam edilir. Hatta tutması da önemli değil, para getirmesi yeterli olacaktır. O yüzden bu serinin kesinlikle ikinci sezonu gelecektir. 

Toparlayacak olursak dizi hakkında; nostalji niteliğinde, mantık hatalarıyla dolu, çok uğraşılmamış ve pek derin bir hikayeye sahip olmayan - orta dereceli bir yapım diyebilirim.


Yorumlar (0)