Anasayfa > Haberler > İnceleme: Godzilla vs. Kong

İnceleme: Godzilla vs. Kong

Film İnceleme 3 yıl önce İnceleme: Godzilla vs. Kong

31 Mart 2021 tarihi ile, hayranlar tarafından bir seneye yakın bir süredir beklenen Godzilla Vs. Kong filmi, izleyiciler ile buluştu. 200 milyon dolarlık bir bütçe ile çekilen ve global olarak reklamı yapılan Godzilla Vs. Kong filminin incelemesine geçmeden önce, incelememizin ilk yarısının spoilersız, ikinci yarısının ise spoilerlı olduğunu belirtmek isteriz.

2014 yılında çıkan yenilenmiş Godzilla filmi ile tekrardan kurulan dev titanlar evreninin en son çıkan filmi olan Godzilla Vs. Kong filmi, bugün itibariyle HBO Max platformunda izleyiciler ile buluştu. Sinemalarda yayınlanması planlanan fakat pandemi nedeni ile HBO Max platformunda yayınlanan film, hayranlar tarafından büyük bir beklenti ile bekleniyordu.

1962 senesinde çıkan ilk Godzilla Vs. Kong filminden beri, iki dev titan arasında ki savaş izleyiciler tarafından zevkle seyrediliyordu. Görsel efektlerin ve CGI'ların yaygınlaşması ile birlikte seriye sıfırdan başlanmasına karar veren yapımcılar, bu kararlarını 2014 senesinde çıkan ve büyük beğeni toplayan Godzilla filmi ile gerçekleştirmişlerdi. 2017 senesinde çıkan Kong: Skull Island filmi ile de evreni genişleten ve hayranların beğenisini kazanan Warner Bros. 2019 senesinde Godzilla: King of the Monsters filmini çıkartarak, canavarlar evrenini devasa boyutta büyütmüştü. İkinci Godzilla filmi ile izleyicilere, dünyada Kong ve Godzilla dışında başka bir çok titanların da yaşadığını gösteren yapımcı firma, Kong ve Godzilla'nın binlerce yıllık düşmanlığını azda olsa belirtmişlerdi. 




Godzilla ve Kong ikilisinin birbirlerine üstünlük sağlamaya çalışacakları duyurulan Godzilla Vs. Kong filmi, 31 Mart ile izleyiciler ile buluştu. İzleyicilere, iki titanın da Alpha seviyesinde olduğunu ve ikisinin de asla boyun eğmeyeceğini vaat eden yapımcı firma, Godzilla Vs. Kong filmi ile bu amacını gerçekleştirmeye çalıştı. Sürekli dillerde dolaşan "Hangisi yener?" sorusuna cevap olması beklenen filmin, neleri iyi neleri kötü yaptığına değinmek isteriz.


Filmin iyi yaptığı şeylerin başında kesinlikle üstün bir görsellik olduğunu söyleyebiliriz. Gerek dev titanların gerçekçiliği, gerekse film içinde ki yapay mekanların etkileyiciliği ortalama üstü bir seviyede. Aksiyon sahnelerinin ve kareografilerin oldukça doyurucu ve güzel olduğu Godzilla Vs. Kong filminin, müzikleri maalesef aksiyon sahnelerini zirvelere taşıyacak kadar başarılı değillerdi. İzleyiciyi ne etkileyebilen, ne de rahatsız eden müziklere sahip olan filmin, iyi yaptığı bir diğer şey ise sinematografisi. Çoğu yerde izleyiciye ortalama üstü seviyede görüntüler sunan Godzilla Vs. Kong filmi, etkileyici bir renk paletine de sahip. Gece gerçekleşen aksiyon sahnelerinden bazıları izleyiciyi yorabilirken, gündüz gerçekleşen bazı aksiyon sahneleri gayet sade ve güzel durmakta. Filmin ortalama üstü aksiyon sahnelerine ve alışık olmadığımız devasa dövüşlere güzelce ev sahipliği yaptığını da belirtmek isteriz.

Godzilla Vs. Kong filminin bizlere göre en ama en kötü yanı, senaryosu ve yaptığı basit görünen fakat basit olmayan mantık hataları. Godzilla'nın filmde çok az yer almasından, 2 tane çocuğun dünyanın en güvenlikli yerine kolay bir şekilde girebilmesi gibi rahatsız edici olaylar barından filmin, bu ve bunun gibi bir çok göze batan hatalar yaptığını belirtmek isteriz. Fizik kurallarının hiçe sayıldığı filmde, tüm bunlara göz yumulsa bile bir yerden sonra akıl almaz seviyelere ulaşıyor. Çoğu izleyici; "İki tane devasa titanın birbirleri ile savaştığı bir evrende mantık aramak doğru olmaz" sözlerini kullanabilir. Fakat bu bizlere göre tamamen yanlış bir algıdır. Bir film izleyiciye ne kadar fantastik olaylar sunarsa sunsun, bu olayları gerçekçiliğini koruyarak yapmak yerine gerçekçiliğini yitirirse, etkileyiciliğini de kaybedebilmektedir. Bu yüzden bir filmin türü ne olursa olsun, izleyicinin empati kurabileceği bir film olması önemlidir. Bu olayı kısmen başarılı bir şekilde yapan önceki filmlerin aksine, Godzilla Vs. Kong. filminin bu konuda başarısız olduğunu söyleyebiliriz. Devasa canavarların savaşında büyüklük algısı ve bu algıya göre hareketlerin yavaş olması gerektiği kanısındayız. Örnek vermek gerekirse 2013 yapımı Pacific Rim filmi bu algıyı çok iyi bizlere sunuyor. Devasa savaşlarda savaşan varlıkların büyüklüğünü ve yıkıcılığını seyirci rahat bir şekilde anlayabiliyor ancak bu algı maalesef Godzilla Vs Kong filminde bulunmuyor. Savaşan varlıklar büyüklükleri ve yıkıcı etkilerini hissettirmeksizin savaşabiliorlar.


Büyük bir çoğunluğunu, alıştığımız klişelerin oluşturduğu filmin çok ama çok az orijinal fikir barındırdığığı görülebiliyor. Klişeleri yüzünden tamamen tahmin edilebilir olan filmin sonunu, 60. dakikadan sonra anlamak mümkün oluyor. Filmin yaptığı mantık hatalarına ve klişelerine değinmeden önce, spoilersız incelememizi noktalamak isteriz. Fazlaca klişe ve mantık hatası barındıran, fakat her şeye rağmen iyi sahneler sunan Godzilla Vs. Kong filminin eğlenceli bir film olduğunu düşünüyoruz. Bu kısımdan itibaren Godzilla Vs. Kong filmi hakkında spoiler bulunmaktadır.



İncelememizin spoilerlı kısmında Godzilla Vs. Kong filminde yapılan büyük mantık hatalarına ve inanmaz klişe olaylara değinmemiz gerekiyor. Bizlerin filmde en çok rahatsız olduğu olaylardan biri, Millie Bobby Brawn'ın canlandırdığı liseli karakterinin ve ekibinin, hiç zorlanmadan dünyanın en üst seviye güvenlikli mekanına girmesi oldu. Tüm bunların yanı sıra o üst düzey güvenlikli mekânda iki genç ve bir komplo teoristinin, ellerini kollarını sallayarak dolaşmasının da, izleyicinin rahatsızlığını katlayan bir diğer etken olduğunu düşünüyoruz. Godzilla'nın orantısız bir şekilde küçülmesi, fizik kurallarının hiçe sayılması ve diğer tüm klişeler filmin sunduğu güzel sahnelerin yanı sıra, izleyiciyi inanılmaz derecede rahatsız ettiğini düşünüyoruz. Beklenildiği üzere Godzilla ve Kong'un bir kısımdan sonra savaşmayı bırakarak ortak bir düşmana saldırması ve onu alt ettikten sonra barışıp gitmeleri ise, izleyiciyi filmden soğutan olaylardan sadece bir diğeri. 

Senaryonun basitliği ve mantık hataları bir kenara bırakılırsa, Mechagodzilla karakterinin  oluşumu ve görüntüsünün güzel olduğunu düşündüğümüz filmin, final savaşın da iyi bir iş çıkarılmış. Dövüş sahnelerinin çoğunun güzel olduğu Godzilla Vs. Kong filminin senaryosunun daha orjinal ve beklenmedik olmasını dilerdik. 

Tüm bunları göz önünde bulundurarak Godzilla Vs. Kong filmi bizlerden 6.7/10 puan alıyor. 


Yorumlar (0)