Anasayfa > Haberler > İnceleme: Black Bird

İnceleme: Black Bird

Dizi İnceleme 2 yıl önce İnceleme: Black Bird

Black Bird, Dennis Lehane tarafından geliştirilen ve James Keene ve Hillel Levin'in 2010 yılında yayınlanan In with the Devil: a Fallen Hero, a Serial Killer ve Dangerous Bargain for Redemption adlı otobiyografik romanına dayanan bir Amerikan suç drama dizisidir. Dizinin oyuncu kadrosunda Taron Egerton, Paul Walter Hauser, Sepideh Moafi, Greg Kinnear ve Ray Liotta gibi isimler yer alıyor.Dizinin yönetmenliğini Michaël R. Roskam, Joe Chappelle ve Jim McKay üstlenirken, senaryosunu Riccardo Di Loreto, James Keene, Dennis Lehane, Hillel Levin ve Sean K. Smith kaleme aldı. 

Altı bölümlük mini dizinin prömiyeri 8 Temmuz 2022'de Apple TV+' da yapıldı. Söylemem gerekir ki saymakla bitirilemeyecek kadar çok yapımın çıktığı bu zamanlarda yarışma içindeki platfromlar arasında başarılı iş çıkartmaya en yakın olan Apple TV+ yine yeni bir dizi ile izleyicinin gözlerini üzerine çekiyor. Taron Egerton, diziye katılan oyunculardan sadece biri değil, aynı zamanda baş yapımcı olarak da imza attı. Mini dizinin geliştiricisi ve yazarı Dennis Lehane'nin yaptığı işin kalitesinden dolayı projeye çok inandığını söyledi. Mayıs 2022'de hayatını kaybeden ünlü oyuncu Ray Liotta'nın son performansını içeren mini dizinin İlk bölümü 8 Temmuz'da ekranlara gelip her hafta 1 bölüm olacak şekilde yayınlandı.

Uzun zaman sonra ilgimi dağıtmadan ve sıkılmadan beni ekran başına kitleyen dizinin konusu ise şöyle: Jimmy Keene adındaki ilk başrolümüz uyuşturucu satıcılığı ve silah bulundurma suçundan şartlı tahliye olmaksızın minimum güvenlikli bir hapishanede 10 yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra, suçlu deliler için maksimum güvenliğe sahip olan hapishaneye girmek ve şüpheli bir seri katil olan Larry Hall (Paul Walter Hauser) ile arkadaş olmak için FBI ile bir anlaşma yapar. Anlaşmaya göre Keene'nin görevi, Hall'un temyiz başvurusuna engel olabilmek, Hall'un öldürdüğü 21 kadın ve kız çocuğunun gömülü cesetlerini bulmak için Hall'dan bir itiraf çıkarmaktır. Ama Hall bir seri katil mi? Yoksa seri bir itirafçı mı?Bu soru tüm polis teşkilatının kafasını karıştırmaktadır. Hall her ne kadar suçunu itiraf etse de ya ertesi gün itirafını reddedip hepsinin gördüğü bir rüya olduğunu söyleyerek ya da savcılar tarafından seri itirafçı görülerek tutuklu kalamamaktadır. Oldukça merak uyandıran bu senaryo benim gibi suç, drama, cinayet severlerin tek solukta izleyeceği bir atıştırmalık olmuş adeta. 



Konusuyla ilgi çeken Black Bird aynı zamanda gerçek bir hikayeye dayanmakta. Öyle ki dizi bitiminde bize gerçek Jimmy ve Larry'nin fotoğraflarını göstererek şuan ki hayatlarında ne ile meşgul olduklarını anlatıyorlar. Gördüğümüz fotoğraflardan da karakterler için seçilen oyuncuların ne kadar yerli yerinde olduğunu görebiliyoruz. Öyle ki Larry'yi oynayan Paul Walter Hauser gerçek Larry Hall'un kendisi gibi duruyor. Ayrıca iki başrolde tüm dizi boyunca bu karakterlere özenle hazırlanıp benlikleriyle iyice yoğurduklarını çok net bir şekilde belli ediyorlar.  Larry karakterinin zaman zaman çocuksu oluşu bazen de ürpertici şekilde duraksama ve konuşmaları adeta oyuncunun gerçekten Larry olduğunu düşündürüyor insana. Kingsman serisinden tanıdığımız Taron Egerton ise hem özgürlüğüne kavuşmak isteyip hem de bir çok kız çocuğunu Larry'den ve onun yapabileceklerinden kurtarmak isteyen bir karakterde. Jimmy'nin itiraf almaya çalıştığı sürede Larry'den iğrendiği anlar, aldığı itiraflardan sonra psikoloji olarak yaşadığı çöküşler adeta benim de aynı duydukları yaşamama öncü oldu.

Bu duyguların bana geçmesini sağlayan bir diğer şey ise çekim açılarıydı. Larry-Jimmy itiraf sahnelerinde Larry'nin kendini anın duygularına kaptırarak itiraf ettiği tecavüzler ve cinayet anlarında aniden ikili karakterden çekilip sadece Larry'nin karşı açıdan çekilmesi ile göz göze geliyorsunuz. Sanki katil size cinayetlerini karşınızdaki sandalyeye oturup anlatıyormuş hissi vererek tüylerinizi diken diken ediyor.

Lâkin bu dizimizde bir kusur bulunuyor.  Bu kusur ise müzik kullanımı. Dizide neredeyse hiç müzik bulunmuyor bulunanlar ise sadece bölüm bitimine eklenmiş oluyor. Gerilim anlarında arkadan bir müzik gelmeyip ortam sesleri ile yaratılan gerilimi severim dizi bunu sürekli ve başarılı şekilde kullanıyor. Ama bu dizide bazı yerlerde müzik eksikliği bariz bir şekilde kulak tırmalıyor.

Son olarak söyleyebileceğim ise Mindhunter, Zodiac gibi suç yapımları severlerin çok beğenerek izleyeceği ve Apple TV+'ın da yapımlarında sürekli üzerine koyarak ilerlediğini kanıtlayan bir dizi olmuş.  Ne üzücü ki bazı konular dizide çok kısa işlenmiş ve mini dizi olması için sadece 6 bölüm yapılmış. Ayrıca yaptıkları son ile dizinin herhangi bir devam etme olasılığı da bulunmuyor.


Yorumlar (0)