Anasayfa > Haberler > İnceleme: Black Adam

İnceleme: Black Adam

Film İnceleme 2 yıl önce İnceleme: Black Adam

Size, “DC evreninde en beğendiğiniz kötü karakter hangisi?” diye sorsak vereceğiniz cevaplardan birisi kesinlikle Black Adam olacaktır. Kötülüğü, güçleri ve yeri gelince Superman’le bile kafa tutması Black Adam’ı beğenilen karakterlerden birisi yapıyor. İşte bu karakterin filmi bu hafta vizyona girdi. Üstelik başrolde ise Dwayne Johnson var.

DC’nin kötü giden sinema hayatını toparlamak için ortaya çıkardığı solo filmler bazen çok başarılı olsa da bazen kötü sonuç getirebiliyor. Bu noktada Joker karakterinin solo filminin yapılması ve dünya genelinde çok beğenilmesi yapımcılara “Acaba yeni bir kötü karakter solo filmi mi yapsak?” düşüncesini aşıladı. Az önce de bahsettiğim gibi bu kötü karakter hem çok bilinmeli hem de en büyük film kozlarından birisi olmamalıydı. Yani Darkseid gibi en güçlü kötü karakteri tek bir filmle harcamak mantıklı olmayacaktı. Bu yüzden Black Adam ortaya çıktı. İstenilen karakter buydu. 

Black Adam gibi yeri geldiğinde Superman ile dövüşen bir karakteri en iyi hangi aktör canlandırabilir? Bu sorunun kesin cevabı Dwayne Johnson’imiş. Filmi izlediğimizde ilk fark ettiğimiz şey buydu. Ancak filmi tamamen incelediğimizde ise durumlar biraz karışabiliyor. Aslında incelememiz genel olarak biraz karışık olacak. Çünkü filmde iyi yapılan unsurlar var ancak bunlar hakkında kötü düşünmemize sebep olacak kötü unsurlar da yapılmış. İşte bunların hepsini tek tek inceleyeceğiz. Bu yazımızda Spoiler bulunmakta.

Filmi izledikten sonra aklıma birçok soru takıldı. Beni kafa karışıklığına sokan nadir filmlerden birisi diyebilirim. Çünkü az önce de bahsettiğim gibi iyi bir olay yapıyorlar ancak bu olayın içinde bile kötü bir şey yapmayı başarıyorlar. Birazdan ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. 



Merak ediyorum kötü bir karakteri film yaparken neden onu sadece kötü olarak göstermiyorlar. Kötü bir final, saf kötülük ve bu konuda yoldan çıkmamak bence seyirciyi en çok mutlu edecek unsurlardan birisi olabilir. Black Adam kesinlikle bir kötü karakter filmi değil. Filmin başında ve sonunda bu hissiyatı asla yaşamadım. Kötü karakter yapacağım diyorsun ama yaptığın karakter kötülükten uzak duruyor. Filmde kötü bir paralı asker grubu var ve Black Adam bu paralı askerleri öldürünce kötü mü oluyor? Bu tek şartı karşılayınca kötü olmuyorsunuz. Monarşi yerine demokrasi isteyen bir kötü karakter olabilir mi? Black Adam filmi kesinlikle kötü karakter filmi değil. 

Black Adam filmi kötü karakter filmi değil ve buna senaryo sebep oluyor. Çizgi romanlardaki orijinal Black Adam hikayesi kesinlikle bu senaryodan daha iyidir. Çizgi romanda Black Adam, Shazam’dan aldığı güçleri kötüye kullanır ve ceza olarak evrenin diğer ucuna gönderilir. 5 bin yıl boyunca dünyayı arayan Black Adam ise geri döndüğünde intikam ruhuyla amaçsızca her yere saldırır. Bu hikayede Black Adam’ın kötü olduğunu anlıyorsunuz ancak filmde kesinlikle bunu görmüyorsunuz. En sinir bozucu olay buydu. Karakterin kötü olduğuna inanmadığımız için post-credit sahnesinde Superman ile kavga etme amacını anlayamıyorum. Neden? Eğer birisi bana “Ya diz çökeceksin ya da öleceksin” derse ilk seçeneğim tabiki savaşmak olacaktır. Post-Credit sahnesinde Henry Cavill'in Superman olarak gelmesi sizi yerinizden zıplatıyor ama dediğim gibi anlam veremediğiniz için bu sahne havada kalıyor. 

Senaryonun saçmalığı her geçen saniye ayrıntılar ile ve yönetmenin çekim açılarıyla daha da artıyor. Savaş sahnelerinde sürekli arabalar saldırı aleti olarak kullanılıyor. Bu adamlar süper güçlü yani senin fırlattığın bir arabanın zarar verme olasılığı çok düşük. Ancak filmin her kısmında fırlatılan arabaları görüyoruz. Ayrıca Atom Smasher ve Cyclone filme herhangi bir değer katmıyor. Filmin büyük bir kısmında sadece gördüğümüz ancak hiçbir işe yaramayan iki karakterden ileriye gidemiyorlar. Bu karakterler bir de yönetmenin yavaş çekim anlayışıyla birleşince bazı noktalarda kalp krizi geçirmenize sebep oluyor. Cyclone uçaktan atlıyor yavaş çekim ile gösteriliyor, zıplıyor yavaş çekim ile gösteriliyor, sağa bakıyor yavaş çekim, sola bakıyor yavaş çekim. Sürekli yavaş çekim yaptığı için Zack Snyder’a çok fazla yüklendik sanırım. Sorun Zack Snyder’da değilmiş, DC yapımcıları yavaş çekimi seviyormuş. Bu arada tek beğendiğim yavaş çekim sahnesi Black Adam’ın yüksek hızlı olduğunu göstermek için yapılan sahnelerdi. Bunun dışındaki yavaş çekimler tamamen zaman kaybıydı. Ayrıca ikna olup insan formuna dönen Black Adam’ı yazan senaristlere selam olsun.



Filmin başarısızlığını anlattığımıza göre şimdi başarılarını anlatabilirim. Filmin en büyük başarısı Black Adam rolüne Dwayne Johnson’u seçmesiydi. Cidden başarılı bir performans sergilemiş. Ayrıca Dwayne Johnson’un iri cüssesi ise Black Adam için biçilmiş kaftan. Yönetmen “Vücuduna ekstra yapay kas makyajı yapacağız” dediği zaman Dwayne Johnson’un bunu reddedip “Makyaja gerek yok bana zaman verin spor yaparım” demesi ise saygı duymamızı sağlıyor. Ayrıca filmde Dr. Fate ve Hawkman da çok başarılıydı. Bu kısımda farklı filme uygulanan CGI kesinlikle Dr. Fate’i beğenmenize sebep oluyor. Zaten filmde çok farklı bir tip CGI görüyorsunuz. Normalde CGI bilgisayarda yapılan sahnelerin gerçekçi görünmesi için yapılıyor ve tüm firmalar bu gerçekçiliği arttırmak için çabalıyor. Ancak Black Adam filminde gerçekçilik sunma çabasına girilmemiş. Bu sahnelerin olabildiğince görsel zevk vermesi için çalışılmış. Tatlı görüntüler sunuluyor. Ben CGI’ı beğendim. Çünkü gerçekçi bir görüntü verme iddiasında bulunmuyor. Dr. Fate ve Sabbac karakterlerinin oluşturulması çok çok başarılı. İşte bu başarılı CGI yine başarılı aksiyon sahneleri ile birleşiyor.

Aksiyon sahnelerinin başarılı olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar araba fırlatma, yavaş çekimin çok kullanılması gibi saçmalıklar kullanılmış olsa da yine de düşüncem pek değişmedi. Filmin açılışındaki Black Adam aksiyon sahnesi ve arkada çalan Paint it, Black şarkısı harikaydı. Sadece Dr. Fate karakterinin çok kullanılmadığını düşünüyorum. Bu düşünceye aslında birçok çizgi roman okuru da katılacaktır. Çünkü çok daha fazla potansiyeli olan bir karakter ve filmde sadece %1’i gösterildi. Sabbac filmin sonlarına doğru yine görsel olarak keyifli vakitler geçirmenizi sağlayan bir diğer karakterdi. 

Senaryo açısından boş, aksiyon ve CGI açısından keyifli bir film izledik. Kişisel görüşler kişiden kişiye değişebilir ancak senaryo konusunda çizgi romana bağlı kalınsaydı çok üst düzey bir film izleyebilirdik. Tekrar söylemem gerekirse Black Adam bir kötü kahraman filmi değil. Sadece 5 bin yıl sonra uyanan, kafası karışık bir kahramanın filmi. Son bir şey söylemek istiyorum. Fragmanda gösterilen uçak düşürme sahnesi filmde yok.


Yorumlar (0)