Anasayfa > Haberler > Efsane Bir Film: Spider-Man No Way Home

Efsane Bir Film: Spider-Man No Way Home

Film İnceleme 3 yıl önce Efsane Bir Film: Spider-Man No Way Home

Spider-man: No way Home (Örümcek Adam: Eve Dönüş Yok)'u ön gösterimde izledik. Biraz filmden yeni çıkmanın etkisiyle biraz da adrenalin pompalamasıyla size inceleme yazmak istedik. Öncelikle spoilersız ve sonrasında spoilerlı olmak üzere iki parçadan oluşacak inceleme. Lütfen ama lütfen ikinci kısmı filmi izlemeden okumayın. Kendinize bunu yapmayın.

İ-NA-NIL-MAZ! olarak tanımlamıştık filmi, İnstagram'da paylaştığımız incelemede. Gerçekten de inanılmaz. Marvel kendisini o alıştığı klasik süper kahraman hikaye çizgisinden çıkarıp değişik bir şeyler demek istemiş. Bu konuda kendilerini tebrik ediyorum çünkü bu konuda çok başarılı olmuşlar. Ayrıca film temposunda dinlenme fırsatımız olan çok az yer vardı. Kimine göre çok yorucu ve yanlış gelebilir ancak ben çok sevdim. Adrenalinim sürekli tavandaydı. 

Gerek karakterlerin alt yapılarını desteklemeye, gerek birbirlerine bağlanmalarında ve gerekse birbirleriyle olan diyaloglarında bir farklılık var. Yeni tarzları deneme gazıyla birlikte umarım bu tarz yeniliklerden çokça görürüz. Çünkü karakterler birbirleriyle konuştukça sanki siz de onlarla sohbetteymişsiniz ve olayları anlattıkça çözüyormuş gibi hissediyorsunuz. Diyalog yazarlarını bu hissi vermeyi başarmış, kendilerini gerçekten tebrik etmek gerekiyor. Bazı mantık hataları ve az da olsa gereksiz şakalar olmasına rağmen başarılı bir iş çıkarmışlar kesinlikle.

Büyük güç büyük sorumluluk gerektirir.

Spoilersız olarak değineceğim son kısımlar ise sahneler olacak. Dövüş sahnelerinde ki kurgu ve çekim açıları hem yenilikçi hem nostaljik hem de bize dövüş hissini çok iyi hissettirdi. Ancak CGI için aynı şeyi söyleyemeyeceğim maalesef. Bazı dövüş, swing (sallanma) ve aksiyon sahnelerde CGI çok fazla sırıtıyordu. Minik de olsa tadını kaçırıyor insanın. Evet Spider-man'in hareketleri CGI ile yapılması en zor karakter olabilir. Ancak daha önce yapılan filmlerde daha kaliteli CGI’lar göstermiş olan Marvel'ın daha iyisini yapmasını beklerdim. 


Bu film hakkında spoilersız konuşmak yeterince zor ve yeteri kadar spoilersız konuştuğumuzu düşünüyorum. Buradan sonrası 'Spoilersız Güvenli Alan' dan çıkış! Tekrar uyarıyorum, filmi izlemediyseniz buradan sonrasını kesinlikle okumamanızı öneriyorum. Kendiniz için hiçbir şeyi mahvetmek istemezsiniz. Eğer filmi izlediyseniz gelin Spoilerlı kısma geçelim. 

Dikkat spoiler var.

Emin olun nereden başlayacağımı bilmiyorum. Filmi ön gösterimde izlemenin getirdiği biriyle konuşamama hissi gerçekten yiyip bitiriyor. İlk olarak sızdırılan sahnelere gelelim. Evet! Hepsi doğruymuş! Neredeyse sızdırılan her şey doğru! Marvel'cım sen böyle değildin, lütfen yapma. Daredevil bile doğruymuş! Charlie Cox'u görmeyi o kadar çok istiyordum ki. 30 saniye de olsa onu görmemiz beni gerçekten çok mutlu etti. 


Filmin akışına geçersek eğer, bazı mantık hataları yakalamayı planlıyordum açık konuşmak gerekirse. Ama Spider-man: No Way Home benim elime çok az koz verdi. Evet, Peter'ın kimliğinin ortaya çıkması ve halkın buna tepkisi biraz fazlaydı. Çünkü Iron-Man bile kimliğini açıkladığında bu kadar aşırı olay olmadı ya da en azından bu kadar gösterilmedi. Ayrıca halkın bir anda Peter destekçileri ve Mysterio destekçileri diye ikiye ayrılması da biraz abartıldı.Bu kısımdaki olaylar biraz hızlı anlatılarak geçiştirildi. Kesinlikle daha iyi anlatılabilirdi. 

"Sinister Five" toplanmasına gelirsek. Her şey tamamdı. Ta ki Sandman (Kum Adam) 'e gelene kadar. Abim sen niye bir anda sinirlendin ki Peter'a. Tamam kimseye güvenmiyorsun da niye bu kadar sinirlendin yani. Sandman' in motivasyonu film boyunca bana çok yapmacık geldi. Ayrıca -Büyük Spoiler Geliyor- madem tanımadığın kimseye güvenmiyorsun neden Tobey'in Spiderman'ini görene rağmen Electro'nun arkasında durmaya devam ediyorsun. Filmin başında Tobey'in Peter'ın sevdiğini gösterdin bize, ne bu tutarsızlık. 

Ben kendi yolumu seçtim, sen ise kahraman olmayı...


Sandman haricinde diğer kötülerin motivasyonu yerindeydi. Dr. Otto Octavius'a Marvel mizahı bence çok yakışmış. Çünkü çirkin duracağını düşünenlerden biriydim ama gerçekten yakışmış. Ayrıca onun kötülüğünün de kollarından geldiğine vurgu yapılması ve bozuk çekirdeğin yenisiyle düzeltilince filmin geri kalanında iyi karakterli olması gerçekten görmek istediğim bir olaydı. 

Lizard'ın filmdeki silikliği (yanlış okuma lütfen) Electro'nun baskınlığıyla çözülmüş, buna da çok güzel bir çözüm bulunmuş: Arc Reaktörü! Arc Reaktörünü takınca Thor yıldırımı yemiş Iron Man gibi zirveye çıktı bir anda. Bence gayet yerinde bir çözümdü.

Gelelim asıl olaya! EVET GÖRDÜK! Dünya gözüyle 3 Spider-man' i aynı filmde omuz omuza gördük. Tobey'in yaşlanması dışında her şey hayallerimizdeki gibiydi. Filme girişleri dışında. Evet çok mantıklıydı kabul ediyorum. Ancak sizce de çok silik ve kolaya kaçılmış değil miydi? Aşırı komikti ve izlemesi zevkliydi. Tüylerimiz diken diken oldu. Andrew'ın girişi neyse de Tobey sanki portal bekliyormuş gibi lak diye girdi öyle. Abi bir şaşır bir ne oluyor de. Ne yaşıyorum ben de. Lak diye girdin içeri. Onun dışında Andrew ve Tobey'in Spider-man’lerin birbiriyle tanışması ve birbirine ağ fırlatması falan baya komikti. Zaten üç Spider-man'in birbiriyle olan iletişimi gerçekten çok komikti. Andrew'in canlandırdığı Spider-man'in duygusal sahneleri hariç. Üç Peter Parker'ın birbirine destek olması, bilimsel işleri, ağ atma ve sallanma sahneleri, esprileri, acılarının ortaklığı ve "Büyük gücün büyük sorumluluk getirmesi" her anıyla tatmin etti. Her an koltuktan fırlayacakmış gibi hissettik. Sonda Tobey'in Peter'ın yaralanınca aklımız çıktı ama olsun dayanır reis böyle şeylere, alışıktır o. 

Filmde eleştirmek istediğim bir yer var CGI. Sevgili Marvel, Endgame dahil olmak üzere son 20 yılın en çok beklenen filmini yapıyorsun ve bu mu gerçekten? Bazı yerlerde Spider-Man’leri bantla yapıştırdılar sandım gerçekten. Halbuki The Amazing Spider-Man’ın görsel efekt ekibiyle çalıştınız bu filmde. Bu insanlar nasıl efekt yapıldığını unutmuş olamazlar. 

CGI'ın kötülüğü ve bazı mantık hataları dışında gerçekten tamamen tatmin edici ve bizi çocukluğumuza götürüp getiren bir filmdi. Filme gitmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum. Belki biraz geçtikten sonra düşüncelerim değişecektir ancak filmden çıktıktan sonraki ilk hislerim ve düşüncelerim bunlardı. Yeni filmlerde, incelemelerde ve haberlerde görüşmek üzere. İyi seyirler hepinize.

Spiderman: No Way Home inceleme puan tablosu...


Yorumlar (0)