Anasayfa > Haberler > Duvar Yumruklatan Dizi: The Witcher 3.Sezon

Duvar Yumruklatan Dizi: The Witcher 3.Sezon

Dizi İnceleme 10 ay önce Duvar Yumruklatan Dizi: The Witcher 3.Sezon

Andrzej Sapkowski’nin yaratmış olduğu, içinde canavarların, büyücülerin ve özel güçlü insanların bulunduğu evren The Witcher geçtiğimiz yıllarda Netflix’e dizi olarak uyarlanmıştı. Oyunları ile büyük bir tutkunun dünyaya yayılmasıyla herkes heyecanla diziyi beklemiş ve çıktığı gün izlemişti. Ancak dizi hayranlara seyir keyfi vereceğine sinir ve öfke verdi. Neden mi? İşte koca bir yıkımın incelenmesi…

İlk olarak kitaplarla yükselen Witcher evreni çok geçmeden oyunlara uyarlandı. Belki kitaplarda okunan hikayelerin görsel olarak bir oyuna uyarlanması ilgi çekti belki de daha çok insanın bu evreni keşfetmesi sağlandı bilinmez ancak oyunlar bu evrenin dünya çapında yayılmasında büyük bir etkendi. Yıllar sonra ise Witcher evreni diziye uyarlandı. Hayranlar büyük bütçeli bir dizi yapımı ile Rivia’lı Geralt’ın hikayesini izlemeyi dört gözle bekledi. Üstelik karakteri de sevilen bir oyuncu olan Henry Cavill oynayacaktı. Ancak görmüş olduk ki beklenti ne kadar büyük olursa yıkımı da bir o kadar sert oluyor. İlk sezonu çıktığında bir gün içerisinde tüm bölümleri izleyen kişilerden biriyim. O gün, The Witcher’ın ilk sezonunun fena olmadığını, ilerleyen sezonlarda çok daha toparlayabileceğini incelememde yazmıştım. Birinci sezonda herkesin bağıra bağıra şikayet ettiği olayın üçüncü sezonda da tekrar yapılacağını bilemezdim. Uyarılara bu kadar yüz çevirileceğini bilemezdim. Sonuç olarak elimizde, üç sezonluk ve her sezon daha da dibe çöken bir dizi var. Üçüncü sezon ise “yetti artık be” dediğimiz bir sezon oldu. Çünkü dizinin bu gidişatına başrol oyuncusu Henry Cavill bile dayanamadı ve diziden ayrıldı. 

Henry Cavill, The Witcher kitaplarının ve oyunlarının yani kısacası The Witcher’ın büyük bir hayranı. Yapımcılara “Kardeşim çok ters gidiyorsunuz, yapmayın” dedikten ve dinlenmedikten sonra diziden ayrıldı. Sesimiz olduğun için teşekkür ediyoruz Henry. Bu kadar kötü bir şey izleyeceğimi ben bile beklemiyordum. Her saniyesi kalbimden bıçaklanıyor ve bunalıma giriyormuş gibi hissetmeme sebep oldu. Sebepleri tek tek sayacağım ve özür dilerim ancak bu iyi bir inceleme olmayacak. Çünkü ben de bir Witcher oyunları hayranıyım. 



Her zaman olduğu gibi Netflix’in dizide bazı unsurları değiştireceğini, bazı karakterlerin cinsel yönelimlerini göstereceğini biliyorduk. Zaten Geralt libidosu oldukça yüksek bir karakter olduğu için cinsellik görmek beklenilen bir şey oluyor. Ancak görevi Siri’yi korumak olan Jaskier, kızı korumayı bırakıp bir Prens Radovid ile işleri pişirince sinirlerim tepeme çıktı. Öncelikle dizide istediğiniz karaktere istediğiniz yan karakteri ekleyebilir, o karakterlere hikayeler yazıp onlara bir cinsel kimlik yükleyebilirsiniz. Bu konuda problem yok. Ancak dizinin uyarlandığı kitapta böyle bir şey yoksa sen bunu ekleyemezsin. Orijinalin birebir aktarılması ekstradan ihtiyaç durumunda yeni karakterlerle orijinal hikayenin desteklenebileceği görüşündeyim. Last of Us’ta Frank ve Bill üzerine çok bir detay verilmiyor ancak bu karakterlere güzel bir hikaye yazarak yeni bir bölüm ortaya çıkarılmasını çok sevmiştim. Siz de aynısını yapabilirdiniz. Ancak korumaya yemin ettiğin kızın hayatı tehlikede iken bir cinsel sahnenin yazılması saçmalığın daniskasıydı. Diziye direk dalış yaptım çünkü bir yerden başlamam gerekiyordu. Birinci sezonda oyuncu seçimlerinin başarısızlığından herkes şikayetçiydi. Ancak öyle bir konuma geldik ki oyuncu seçimleri en son düşüneceğimiz şey oldu. Tek tek bakalım.

Dizinin ilk sezonda zaman atlayışları ve kurgusu o kadar kötüydü ki insanlar pek çok şeyi anlamakta zorlanmıştı. Hatta bu konudan şikayetçi olanlardan birisi de bendim. Zamansal geçişlerin rasgele yapıldığını ben dahil herkes bas bas bağırarak söyledi. Peki ne mi oldu? Üçünü sezonun beşinci bölümü aynı şekilde büyük bir karmaşadan oluşuyor. Bir şeyler denenmiş ama yine olmamış. Neyseki bir bölümle sınırlı kalmışlar. Ancak bu sefer de zamansal kayma senaryoya işliyor. Geralt, Vilgefortz’dan sonra ne kadar ormanda kalıyor? Günler mi? Haftalar mı? Ayrlar mı? bu kadar süre içerisinde neden Yennefer’ın gelmesi bu kadar uzun sürdü, üstelik Jaskier yürüyerek geldi ve ormana girmek için şarkı söyledi. Sevdiğin adam ormanda acılar içinde ölüm kalım savaşı veriyor ama sen ona belirli bir süre sonra gidiyorsun. Gidiyorsun ve hemen iyileştiriyorsun. Madem yapabiliyordun neden hemen yapıp Ciri’yi aramaya beraber koyulmadınız. Ciri’de ayrı bir dünyada yaşıyor. Ciddi anlamda tıbbi müdahalenin sadece yaranın üstüne bez koymaktan ibaret olduğunu sanıyor. Unicorn (Witcher evreninde Ihuarraquax olarak geçiyor) ciddi derecede yaralanıyor ve Ciri “Bu sana iyi gelecek” diyerek bir bez parçasını yaranın üstüne koyuyor. Dua okumanında daha faydalı olduğu bir tıbbi müdahale izlemiş olduk. Kendisi dizide o kadar abartılıyor ki zıplasa Leleley şarkısı çalıyor. Parende atıyor Leleley. Sağa bakıyor Leleley.

Az önceki paragrafta konudan konuya anlamsız geçişler yaptığımı fark etmişsinizdir. Dizinin kurgusu da tıpkı bu şekilde ilerliyor. Anlamsız konular arasında geçişler yaparak size izlemeyi zorlaştırıyor ayrıca bölümlerin daha kötü yapıldığı çok az yapım izledim. Geralt ile Vilgefortz dövüştükten sonra bir bölüm Ciri’nin çok fazla ilgimi çekmeyen çöl macerası sürüyor. Devamında Geralt’ın ormanda iyileşme süreci gösteriliyor. Kalktım derken düşüyor sonra tekrar ve tekrar aynı şey. Bu da bir bölüm boyunca devam ediyor. Bu sırada arkaplanda Yennefer’ın neler yaptığı çok gösterilmiyor. Aretuza savaşı biraz ilgimizi çekmiş olsa da neredeyse ana kadronun çoğunu bu kısımda temizledirler. Sebep ise Henry’in gidişinden dolayı yeni yüzleri diziye ekleme ve dizide yeni bir heyecan uyandırma çabası…

Witcher var ancak çok fazla canavar yok. Büyücüler var ancak yapabildikleri devasa büyüler yok. Büyücülerin gücünü gösterecek derecede bir CGI yok. Heyecan yok. Keyif yok. Artık diziyi izlettirecek bir Henry yok.


Yorumlar (0)