Anasayfa > Haberler > Altın Küre Kazanan İlk Anime!

Altın Küre Kazanan İlk Anime!

Anime 4 ay önce Altın Küre Kazanan İlk Anime!

1944 yılından beri çeşitli kategorilerde vizyonun en iyilerini belirleyen Altın Küre (Golden Globe) ödülleri sahiplerini buldu. Bu sene 81. kez şahit olduğumuz ödül töreninde öyle bir yapım vardı ki tam anlamıyla tarih yazdı desek haksız sayılmayız. Şimdi o tarih yazan yapıma birlikte bir göz atalım.

Bu sene 81. kez şahit olduğumuz Altın Küre (Golden Globe) ödülleri iki ana başlık altında ödülleraini sahiplerine dağıtıyor. Bu iki başlık karşımıza Sinema ve Televizyon olarak çıkıyor. Sinema kategorisi altında ise ilk kez 2006 yılında verilmeye başlanan bir ödül var ki bizimde tam olarak üzerine değineceğimiz konu bu olacak. Altın Küre (Golden Globe) ödülleri arasında 2006 yılında ilk kez en iyi animasyon film ödülü kategorisinde bir ödül verildiğini gördük ve ilk kez verilen bu ödülü o sene Arabalar (Cars) kazanmıştı. O günden bu yana adeta Pixar ve Walt Disney hegomanyasında devam eden bu kategoride Ratatouille, Wall-e, Oyuncak Hikayesi 3 (Toy Story 3), Karlar Ülkesi (Frozen) gibi yapımların ödül aldığını görmüştük. Nadir de olsa Pixar ve Walt Disney'in dahil olmadığı işlerin de ödül aldığını şahit olduk. Bu sene ise yine kıran kırana geçen bir mücadele sonunda Süper Mario Kardeşler ( The Super Mario Bros.), Örümcek-Adam Örümcek Evrenine Geçiş (Spider-Man Across the Spider-Verse), Elemental: Doğanın Güçleri gibi yapımların arasından sıyrılmayı başarmış bir anime bu ödülü almayı başardı.

 



Hayao Miyazaki'nin son filmi Çocuk ve Balıkçıl (The Boy and the Heron) 2006 yılından beri verilen bu ödülü kazanmayı başaran ilk anime yapım olarak karşımıza çıktı. Mahito isimli annesi çok özleyen bir gencin yaşayan ve ölüler arasında paylaşılmış bir dünyada ki hikayesini anlatan yapım ödülü Amerika dışına çıkarmayı başardı. Yakın dönemde anime kültürünün giderek yayılması ve anime izleyicisi sayısının bir hayli artış gösteriyor oluşu devam eden süreçte anime yapımlarının bu ödülü kazandığını daha fazla duyabileceğimiz anlamına geliyor.

Bir ilki başaran Çocuk ve Balıkçıl (The Boy and the Heron) için bir sonraki hedef ise Akademi (Oscar) ödülleri olarak görünüyor. En iyi animasyon kategorisine göz attığımızda geçtiğimiz yıllarda Altın Küre (Gloden Globe) ödülünü kazanan filmlerin yüksek bir yüzdeyle Akademi (Oscar) ödülünü de kazandığını görüyoruz. Bakalım Miyazaki'nin bu harika yapımı bir ilki daha başarıp Akademi (Oscar) ödülünün de sahibi olabilecek mi?.


Yorumlar (0)